Створення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Постановою Кабінету Міністрів України №871 від 28.10.2015 затверджено створення територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Так у подібну структуру реорганізуються Миколаївські управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби.
Постановою КМУ № 667 від 02.09.2015 затверджено Положення про Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до Положення Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Вона реалізує державну політику у галузі:
- ветеринарної медицини;
- сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
- карантину та захисту рослин;
- ідентифікації та реєстрації тварин;
- санітарного законодавства;
- попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення;
- метрологічного нагляду;
- ринкового нагляду в межах сфери своєї відповідальності;
- насінництва та розсадництва (в частині сертифікації насіння і садивного матеріалу, охорони прав на сорти рослин);
- державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів і рекламу в цій сфері.
Також Положенням передбачено, що Держпродспоживслужба для виконання покладених на неї завдань має право:
- безперешкодного доступу у межах повноважень, передбачених законом, до потужностей та інших об’єктів державного нагляду (контролю);
- одержувати безоплатно від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, їх посадових осіб, а також громадян та громадських об’єднань інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань і функцій, у тому числі з метою планування здійснення заходів державного нагляду (контролю);
- здійснювати заходи державного нагляду (контролю) відповідно до закону;
- вимагати відповідно до закону від суб’єктів господарювання усунення виявлених порушень;
- вживати у межах повноважень, передбачених законом, заходів до усунення порушень вимог закону і притягнення винних у таких порушеннях осіб до відповідальності відповідно до закону та ін.
Голова даного органу призначається та звільняється з посади Кабінету Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України. Структуру апаратуДержпродспоживслужби затверджуватиме її голова.
.