Миколаївська обласна рада
професійних спілок

До уваги роботодавців та застрахованих осіб!

alt

Виплата заробітної плати нижче встановленого рівня є порушенням трудового законодавства. Виконуючи роботу без трудової угоди, найманий працівник позбавляється права на соціальне та пенсійне страхування.

 Заробітна плата в «конвертах» не тільки порушує права найманого робітника, але й приносить збиток державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності. До того ж, вона позбавляє людину соціальної захищеності: старих людей - пенсій, хворих - лікарняних, а безробітних - грошової допомоги.

 

 

Людина, яка погоджується працювати без належного оформлення трудової угоди фактично є безправною. Роботодавець по відношенню до неї нехтує своїми обов'язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівникам - може звільнити її без пояснення причин, змушувати працювати понаднормово, як правило таким робітникам не надаються щорічні оплачувані відпустки.

 

Виведення з «тіні» роботи та заробітної плати, легалізація трудових відносин і найманих працівників та сплата податків і відрахувань до соціальних Фондів - це в першу чергу соціальні гарантії працівників сьогодні та гарантоване майбутнє їх завтра. Необхідно звернути увагу, що громадянин, який працює в «тіні», перебуває на «пташиних правах» і втрачає стабільність, упевненість у завтрашньому дні. Насамперед, він втрачає свій фіксований трудовий та страховий стаж. Особа без оформлення трудових відносин з роботодавцем не отримує виплати «лікарняних», «декретних», компенсацій за період перебування на екзаменаційній сесії, а той, хто працює легально, але одержує за відомістю мінімальну зарплату, а решту - в «конверті», також потерпає від обмеження соціальних виплат, адже у разі настання страхового випадку всі виплати будуть нараховуватися з мінімального розміру

 

Небезпека тіньової зайнятості полягає ще й у тому, що місцеві бюджети та бюджети Пенсійного фонду та фондів соціального страхування втрачають надходження з податку на доходи фізичних осіб, частка якого в місцевому бюджеті району становить близько 80 відсотків, та єдиного соціального внеску. Це означає, що місцеві громади не в змозі забезпечувати потреби міста та виконувати у повній мірі соціальні програми. Саме тому боротьба із виплатою зарплати в «конвертах» та нижче встановленого законодавством рівня є сьогодні серед пріоритетів у роботі органів Пенсійного фонду України.

        Закликаємо всіх роботодавців безперечно виконувати свій конституційний обов'язок щодо оформлення належним чином трудових відносин з найманими працівниками. Застерігаємо працівників від ризиків, які несуть у собі доходи в «конвертах» та наголошуємо на перевагах офіційного працевлаштування.

Управління Пенсійного фонду України

в Ленінському районі м.Миколаєва

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання