Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Як оформляється та оплачується час простою?

    Під простоєм слід розуміти вимушене призупинення роботи підприємства, організації або окремих структурних підрозділів. Порядок оплати праці за час призупинення залежить від причини простою, яка може бути як з вини працівника, якщо він не виконує покладених на нього трудових обов’язків без поважних причин, так і не з вини працівника, а за різних інших обставин (тяжке фінансово-економічне становище на підприємстві, невдале керівництво, стихійне лихо тощо).

    На час простою не з вини працівника оформлюється акт простою (фіксуються причини, які зумовили призупинення роботи) та наказ власника або уповноваженого ним органу. Якщо простій має цілодобовий (тижневий)   характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі.

    Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Про початок простою, крім структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган, чи бригадира, майстра, інших посадових осіб. Порядок такого попередження законодавчо не врегульований, тобто попередження можливе й усне, і письмове, – головне, щоб воно було своєчасне.

     За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природнього середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

    Час простою з вини працівника не оплачується. Йдеться про протиправну, винну поведінку працівника, яка має склад дисциплінарного проступку.

     Відповідно до ст. 34 КЗпП України під час простою підприємства або окремих його структурних підрозділів працівники, за їх згодою, можуть переводитись на іншу роботу на тому самому підприємстві на весь час простою або на інше підприємство, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

    У разі переведення працівника за його згодою внаслідок простою на нижче оплачувану роботу за працівником зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи.

Відділ соціально-економічних питань

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання