Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ДОПЛАТА ЗА ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

    Питання встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника врегульоване чинним законодавством. Що стосується госпрозрахункових підприємств, то згідно зі ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Цією статтею не передбачено обмежень прав підприємств з цього питання.

    Отже, підприємства госпрозрахункової сфери, в тому числі державні підприємства, самостійно вирішують питання покладення на працівників підприємства, в тому числі керівників усіх рівнів (крім керівників державних і комунальних підприємств) та їхніх заступників, виконання поряд з основною роботою додаткових обов’язків тимчасово відсутнього працівника і встановлення розміру доплати.

    Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи передбачає заміну працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

    Доручають виконувати обов’язки відсутнього працівника через видання наказу (розпорядження) по підприємству, в якому зазначається назва посади, за якою будуть виконуватися обов’язки відсутнього працівника, і розмір установленої доплати.

    Питання встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників бюджетних установ регулює постанова КМУ від 01.03.2014 р. № 65. Цією постановою Уряд затвердив Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету. Згідно п. 12 було передбачено тимчасову заборону на встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників зазначених органів.

    Міністерство фінансів України вважає за можливе замінити доплату за виконання тимчасово відсутнього працівника іншими надбавками та премією. В якості компенсації за додаткове навантаження міністерство пропонує встановити у більшому розмірі надбавки за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи, а також розміри преміювання (лист Мінфіну від 05.05.2014 р. № 31-07240-09-27/10518).

    Однак слід зазначити, що така компенсація можлива виключно в межах передбаченого фонду оплати праці.

За матеріалами роз’яснень

Міністерства соціальної

політики України

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання