Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій

87668

21 липня п.р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 475 “Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій” (далі — Постанова № 475).

Даною постановою внесено зміни у Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” (далі - Положення).

Одна з головних новацій полягає в тому, що Постановою № 475 затверджено нову форму декларації (додається), в якій не потрібно зазначати дані про розмір доходів. Проте, стара форма декларації, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 р. № 106, також може використовуватися для призначення житлової субсидії.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюватиметься виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб. Відомості про доходи надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення: Державною фіскальною службою; Пенсійним фондом України; фондами соціального страхування; вищими навчальними закладами. В доходи також враховуються розміри державної соціальної допомоги, що виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”).

До сукупного доходу не враховуватимуться сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Середньомісячний  сукупний  дохід для призначення субсидії визначається  на основі річного доходу осіб за попередній календарний рік.

Постановою № 475 передбачено, що за  бажанням  громадян  субсидія для відшкодування витрат на оплату  житлово-комунальних   послуг   призначається   на  основі середньомісячного   (за   три   місяці (а не за шість, як було раніше), що  передують  місяцю звернення)  сукупного  доходу  осіб,  після  подання  довідок  про  доходи  таких  осіб  за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.

Розмір пенсійної виплати враховуватиметься за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць, для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Ще одна новація полягає в тому, що до встановлення права власності на житло у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, субсидія призначається одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника житлового приміщення (будинку) зареєстрована в ньому, а у разі, коли зареєстровані тільки недієздатні особи, - одному з їх опікунів на підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради або утвореної ними комісії та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Також, підприємства - виробники/виконавці житлово-комунальних послуг не нараховуватимуть плату за послуги на осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні (будинку) - на підставі рішення районної держадміністрації та виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради або утвореної ними комісії.

У разі неподання на запит структурному підрозділу з питань соціального захисту населення у встановлений п`ятиденний термін відомостей про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб для призначення субсидії використовуватимуться дані, зазначені у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за її призначенням.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня;

на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік.

У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, на підставі рішень районних держадміністрацій та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, субсидія може призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидії.

Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період (12 місяців, календарний рік) для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення збирають необхідну інформацію без звернення громадян і протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення (непризначення) субсидії та письмово інформують про прийняте рішення громадян.

Також, постановою скасовано повернення за вимогою органу, що призначив субсидію,  у подвійному розмірі  суми  субсидії,  перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого   подання   громадянином   документів  з  недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни.

Документи:
Скачать файл (форма декларації.pdf)форма декларації.pdf195 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання