Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Григорій Осовий: «Зараз в Україні відбувається перезавантаження Партнерства «Відкритий Уряд»

УРЯД1

     7 липня відбулось засідання Робочої групи з питань сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики Координаційної ради з реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Було вирішено низку організаційних питань, зокрема обрання керівництва Робочої групи, обговорено стан виконання заходів з реалізації плану дій із впровадженням ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2014 – 2015 роках, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів від 26 листопада 2014 року.

    Прокоментувати цю подію ми попросили Голову СПО об’єднань профспілок, Голову ФПУ Григорія Осового, який як член Координаційної ради та Робочої групи брав участь в їх засіданнях.

    «Партнерство «Відкритий Уряд» - громадська-державна платформа, яка за прикладом інших країн створена в Україні декілька років тому, - зазначив він. – Ініціатива має постійно працювати, представляючи з одного боку громадянське суспільство, з іншого – урядову сторону.   Ця робота починалась у 2012 році, але у зв’язку зі зміною урядів та іншими умовами, вона загальмувала. Нещодавно вона відновлена. Відбулось перше у цьому році засідання Координаційної ради, на якому було проаналізовано стан виконання заходів з реалізації плану дій із впровадженням Ініціативи у 2014 – 2015 роках. Слід сказати, що є значне відставання у виконані зобов’язань. Треба зазначити: з 26 основних завдань виконано тільки 4! Це пов’язано, перш за все, з тим, що була послаблена увага до цієї Ініціативи з боку держави, та і вплив громадських організацій десь зменшився. Зрозуміло, що під час обговорення цього питання на засіданні Координаційної ради висловлювались дуже критичні оцінки. При цьому вони були взаємними».

     Голова ФПУ проінформував, що на засіданні було вирішено в рамках Координаційної ради створити робочі групи за напрямками:

- з питань сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики;

- з питань забезпечення доступу до публічної інформації;

- з питань запобігання та протидії корупції;

- з питань підвищення якості надання адміністративних та соціальних послуг;

- з питань впровадження технологій електронного урядування та розвитку електронної демократії;

- з питань організаційного забезпечення діяльності Координаційної ради та забезпечення   координації дій з реалізації Ініціативи в Україні з керівним комітетом Ініціативи.

    Планується, що саме через ті робочі групи активізувати діяльність Ініціативи. Кожна група, маючи менший формат і певну автономію, зможуть більш ретельно, детально дійти до актуальних проблем по своїм напрямам. Також було запропоновано і підтримано учасниками засідання, що кожну групу будуть очолювати два співголови – по одному з боку громадянського суспільства і з боку урядових структур.

    Так, на засіданні Робочої групи з питань сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики Координаційної ради з реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» за пропозицією члена групи, Голові ФПУ Григорія Осового співголовою від громадянського суспільства обрано Максима Лацибу, керівника Програми з розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень. Урядова сторона зараз ще визначається з кандидатурою співголови. «Наша спільна позиція була у тому, що тут співголовою має бути представник Міністерства юстиції, тому що саме це міністерство проводить роботу з громадськими організаціями, їх реєстрацію, розробляє законодавчі нормативні акти з цього напряму», - підкреслив Голова об’єднань профспілок.  

    Під час засідання Робочої групи визначено, що вона буде проводити моніторинг та оцінку стану виконання плану дій із впровадження Ініціативи у 2014 – 2015 роках, обговорення проблемних питань виконання плану та шляхів їх вирішення, налагодження взаємодії з особами, відповідальними за реалізацію Ініціативи в регіонах, інформування про суть Ініціативи, виконання плану дій, проведення заходів в рамках Ініціативи в ЗМІ та на сайтах учасників Ініціативи, готувати пропозиції до плану дій на 2016 – 2017 роки.

    Було також вирішено: участь в засіданні Робочої групи можуть брати запрошенні представники органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства.

     Учасники засідання розглянули інші актуальні та важливі питання, зокрема про урегулювання надання громадським організаціям статусу неприбуткових, спрощення легалізації громадських об’єднань, їх реєстрації за принципом «єдиного вікна». Як приклад загроз у цьому питанні Григорій Осовий навів приклад, коли після обрання його Головою ФПУ, більш як два місяця тривало внесення змін до Державного реєстру громадських організацій. Здавалось би технічне питання. А вирішити його виявилось непросто. Тобто йшло явне затягування процесу. Але Рада ФПУ на своєму засіданні легітимно обрало Голову Федерації.

      Говорячи про питання урегулювання надання громадським організаціям статусу неприбуткових, Григорій Осовий зазначив, що зараз в парламент внесено законопроект № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань». «Автори законопроекту вторглися у сферу регулювання діяльності професійних спілок без будь-яких консультацій з цього приводу з самими профспілками, при цьому законопроект грубо порушує автономію профспілок, визначену міжнародними правовими нормами», - підкреслив профспілковий лідер.

    Голова ФПУ наголосив, що це та інші важливі питання стануть предметом обговорення у тому числі і під час засідань Робочої групи з питань сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, їх участі у формуванні та реалізації державної політики;

Прес-центр ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання