Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

РЕАГУВАННЯ УРЯДУ НА ВИМОГИ ПРОФСПІЛОК

IMG 1003

Під супровід пікету профспілкових активістів 27 травня проходило засідання Уряду, на якому Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.В.Осовий привернув увагу членів Уряду до вимог профспілок, які сформовані у ході колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями.

У цьому зв’язку на початку засідання Прем’єр-міністр України А.П. Яценюк надав слово Міністру соціальної політики України П.В.Розенку. який, зокрема, зазначив, що «за даними, які офіційно оприлюднила буквально декілька днів тому Державна служба статистики, ми отримали за останній місяць позитивну динаміку щодо скорочення заборгованості із зарплати в Україні.

Як ви пам'ятаєте, ми на рівні Уряду приймали цілий ряд рішень щодо адресного вирішення питання шахтарів, питань ВПК, окремих підприємств, що нам дало можливість частково вирішити питання заборгованості із зарплати.

У цілому по країні заборгованість із зарплати зменшилася майже на 125 млн. грн., або на 11%. Якщо взяти категорію економічно активних підприємств, без категорії банкрутів, де окрема ситуація, то заборгованість із зарплати скоротилася фактично на 12,8%.

Таким чином, хочу сказати, що, за оперативними даними, яке має Мінсоцполітики, вже за перші 20 днів травня іде подальше скорочення заборгованості із зарплати. У нас є дані про те, що лише за травень ще скоротилася заборгованість із зарплати на 190 млн. грн.

Але я хочу відразу звернутися до своїх колег-міністрів, глав облдержадміністрацій, що, безумовно, тенденція позитивна, але це не означає, що ми повинні скласти руки та сказати, що все у нас в порядку в цій ситуації, адже загальна заборгованість по заробітній платі у нас все-таки складає досить велику цифру. Лише по економічно активних підприємствах вона трохи перевищує 1 млрд. гривень.

Тому 28 травня в Міністерстві соціальної політики буде відбуватися міжвідомча комісія, засідання міжвідомчої комісії, куди запрошені представники профспілок, міністерств і обласних адміністрацій, де ми ще раз проаналізуємо ситуації із заробітними платами.

І, Арсенію Петровичу, за результатами цієї комісії є пропозиція – одне із засідань Уряду, можливо, за участю глав обласних адміністрацій присвятити питанню заборгованості по заробітній платі, де б ми пройшлися і по кожному підприємству, яке належить міністерствам, і по підприємствам, які знаходяться в підпорядкуванні відповідних державних органів, і побачили, як реально буде і в подальшому не лише не зростати заборгованість по заробітній платі, але й зменшуватись.

Тому по цьому питанню є така пропозиція, щоб, власне, присвятити одне із засідань Уряду питанням заборгованості по заробітній платі.»

Виходячи з цієї пропозиції Глава Уряду Арсеній Яценюк звернувся до Міністра соціальної політики України з проханням провести окреме засідання Уряду не лише для розгляду питання по заборгованості з заробітної плати, але й по створенню нових робочих місць, бо це зв’язані речі. «Нам треба змусити фактично працювати економіку, щоб у людей створювалися робочі місця. Ми таким чином надамо можливість людям заробляти, зменшувати заборгованості, створювати додатковий розвиток економіки країни», - зазначив Прем’єр.

«І тут в рамках створення робочих місць у країні я просто як Глава Уряду розчарований тим, що Парламент вже в третій чи в четвертий раз не голосує за два закони по покращенню рейтингу України Doing Business in Ukraine. І мотивації, чому це не проголосовано, немає жодної: ні економічної, ні політичної. Тому прошу, Павле Валерійовичу, щоб Ви зробили велику нараду з приводу як погашення заборгованості по заробітній платі – перше, друге – по створенню нових робочих місць, третє – по детінізації заробітних плат.

Ми двічі змінювали Закон "Про Єдиний соціальний внесок", на пропозицію, в тому числі наших політичних партнерів у Парламенті, тепер потрібно провести аналіз – працює цей закон чи не працює, дав він можливість вивести з тіні заробітні платні, чи він не має ефекту і потрібно вносити відповідні зміни до даного закону», - наголосив Прем’єр.

* * * * *

 

Арсеній Яценюк доручив Міністру соціальної політики України П.В.Рoзенку провести нараду щодо створення нових робочих місць, погашення заборгованості з заробітної платні, а також ефективності закону про єдиний соціальний внесок стосовно детінізації заробітних плат.

 

* * * * *

 

На засіданні Уряду також було розглянуто питання щодо проведення реформи медицини. «Перший пакет урядових законопроектів щодо реформування системи охорони здоров’я – це крок до побудови нової, європейської, якісної системи надання медичних послуг, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава Уряду підкреслив, що на охорону здоров’я виділяється 7% ВВП. І хоча це середньоєвропейський рівень видатків, державні витрати на охорону здоров’я «тотально неефективні». Перший пакет законопроектів щодо реформи системи охорони здоров'я, сказав він, передбачає «фінансування виключно конкретної медичної послуги»: «Держава платить тільки за те, за що треба платити, - це якісна послуга, яка відповідає медичному протоколу, і ціна цієї послуги визначена відповідно до стандартів, встановлених Міністерством».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності дати можливість лікувальним закладам отримати додатковий ресурс: «З одного боку, треба давати якісну послугу для пацієнта, а з іншого - нормальний рівень заробітної платні як для лікаря, так і для будь-якого працівника медичного закладу». Нова система, за словами Глави Уряду, має стати «першим суттєвим кроком до реформування системи медицини в цілому, до отримання пацієнтом якісної послуги і до отримання лікарем відповідного рівня заробітної платні».

Арсеній Яценюк підкреслив, що необхідно заручитися підтримкою Парламенту і громадськості  в питанні медичної реформи.

Враховуючи, що думки з приводу ефективності проведення урядових реформ у сфері медичного забезпечення в суспільстві надто полярні, представник профспілок в Уряді Григорій Осовий передав Міністру охорони здоров’я України Олександру Квіташвілі попередні експертні висновки і запросив провести обговорення медичної реформи  в експертному профспілковому середовищі.

Голова СПОоб’єднань профспілок наголосив, що реформування такої важливої галузі як охорона здоров’я торкається кожної сім’ї і є пріоритетним для кожної людини. Реформи в цій сфері вочевидь необхідні, вони повинні гарантувати доступність і спроможність медицини для працівників і членів їх сімей, а лікарі відчувати себе відповідальними та відповідно до кваліфікації отримувати достойну винагороду.

* * * * *

Уряд також прийняв Загальну стратегію щодо підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки.

За матеріалами ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання