Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

ПРОФЕСІЙНІ СПІЛКИ: СТАРТ РЕАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ В УКРАЇНІ ДОСІ НЕ ВІДБУВСЯ

    Спільний представницький орган об'єднань профспілок висловлює глибоку занепокоєність у зв'язку із соціально-економічною кризою, що охопила країну та дедалі поглиблюється, а запровадження низки соціальних і трудових обмежень підвищує й без того високу напругу в суспільстві.

    На цьому наголошується у листі СПО об’єднань профспілок до Кабінету міністрів України, яке підписали керівники усіх всеукраїнських профспілок та профоб’єднань від імені мільйонів членів профспілок.

    Профспілкові лідери зазначають, що результати соціально-економічного розвитку України у 2014 році та його стан у перші три місяці 2015 року свідчать про те, що старт реальних економічних реформ у країні гак і не відбувся.

    СПО об'єднань профспілок застерігає: труднощі соціального, економічного, а також політичного характеру не повинні перекладатися лише на плечі легально працюючих громадян, котрі  найбільше потерпають через штучно занижену оплату праці, зростаючу затримку з виплати зарплат, переведення на скорочений робочий тиждень, масові звільнення, податковий утиск трудових доходів і пенсій, згортання соціальних програм тощо.

    Враховуючи, що ці та інші питання, які вже неодноразово порушувались у зверненнях СПО об'єднань профспілок, Урядом так і не вирішені, профспілки заявляють про те, що конструктивний соціальний діалог не ведеться, а в суспільстві все більше зростають протестні настрої. Тривале нерозв'язання проблем у соціальній сфері може стати каталізатором неконтрольованих масових акцій протесту.

    Для того, щоб не допустити соціального вибуху та забезпечити виконання положень чинної Генеральної угоди, СПО об'єднань профспілок наполягає на невідкладному вирішенні наступних вимог:

    1. Забезпечити реалізацію конституційного права (ст. 43 Конституції України) на працю - зупинити зростання безробіття та забезпечити розширення легальної зайнятості, зокрема серед молоді.

   2. Поновити конституційне право (ст. 43 Конституції України) на своєчасне отримання винагороди за працю  - погасити заборгованість з виплати заробітної плати в повному обсязі, в тому числі:

- на економічно активних підприємствах державної форми власності;

- працівникам економічно неактивних підприємств, підприємств-банкрутів.

    3.  Забезпечити дотримання права працюючих на достатній життєвий рівень (ст. 48 Конституції України) - підвищити поетапно: з 1 липня та з 1 грудня 2015 року розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та посадовою окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою компенсації їх інфляційного знецінення у 2014-2015 роках.

    4.   Забезпечити проведення індексації грошових доходів населення з метою забезпечення ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних допомог та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції.

  5.  Припинити практику внесення змін до законодавства, спрямованих на обмеження прав застрахованих осіб у системі загальнообов'язковою державного соціального страхування та пенсіонерів, поновити санаторно-курортне лікування працівників та оздоровлення дітей як ефективного засобу профілактики захворювань і збереження трудового потенціалу нації.

Відновити з 1 січня 2016 року соціальні права та соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено у 2015 році.

    6. Не допускати практики ухилення від процедур, під час розроблення проектів законів України та інших нормативно-правових актів у сфері соціальних, економічних, трудових відносин, визначених п. 6.3 та додатком 4 Генеральної угоди на 2010-2012 роки, а у разі виявлення розбіжностей з означених питань обов'язково проводити консультації з метою прийняття взаємоприйнятного рішення.

    З метою обговорення шляхів реалізації Вимог профспілок наполягаємо на проведенні зустрічі керівника Уряду зі Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.

За матеріалами ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання