Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Зміни в пенсійній системі

28 грудня 2014 року Верховною радою України прийнято Закон України “Про державний бюджет на 2015 рік” № 80-VIII та ряд законів, які регулюють питання пенсійного законодавства.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76-VІІІ (далі — Закон № 76-VІІІ)зменшується розмір “спеціальних” пенсій.

Так, з 1 січня п.р. при призначенні пенсій таким категоріям пенсіонерів, як державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, прокурори, судді, народні депутати, відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшується з 70 до 60 відсотків. При призначенні пенсій науковим (науково-педагогічним) працівникам відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшено з 80 до 60 відсотків.

Також, Закон № 76-VІІІ пердбачає позбавлення права на одержання «спеціальної» пенсії у разі вчинення корупційного діяння (у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду або набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією, звільнення з роботи у зв’язку із засудженням за умисний злочин із використанням свого посадового становища, пов’язане з корупцією). У таких випадках пенсія призначається на загальних підставах.

Перерахунок «спеціальних» пенсій буде проводитися відповіднодо Порядоку проведення перерахунків таких пенсій,який визначатиме Кабінет Міністрів України. Вищезазначений порядок на даний час не розроблено.

Законом № 76-VІІІ також скасовано можливість дострокового виходу на пенсію за 1,5 року до досягнення пенсійного віку, якщо людина звільняється у зв’язку із скороченням штатів або за станом здоров’я. Скасовано також можливість дострокового виходу на пенсію за 2 роки до досягнення пенсійного віку особам, які вивільняються у зв’язку із закриттям ЧАЕС.

Проте, пенсії, призначені достроково до 1 січня 2015 року, будуть виплачуватися і надалі.

Крім цього, Законом України № 80-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2015 рік» Кабінет Міністрів України має затвердити спеціальний порядок проведення індексації розмірів пенсій у 2015 році.

Законом України № 71-VІІІ від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі - Закон № 71-VІІІ) з 1 січня ц.р. внесено зміни до статті 164 Податкового кодексу. Даною нормою визначено, що оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три мінімальних заробітних плати, тобто - 3654 грн., в частині такого перевищення за ставкою 15%.

Якщо ж сума перевищення над трьома мінімальними заробітними платами більша за 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку збільшується до 20%.

Оподаткування пенсій здійснюється органами Пенсійного фонду України в автоматичному режимі. Пенсіонерові не потрібно звертатися з цих питань до податкової інспекції чи управління Пенсійного фонду України.

За роз’ясненням Пенсійного фонду України

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання