Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Індексація доходів працюючих пенсіонерів

В умовах підвищення споживчих цін на товари та послуги, відповідно до Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”, грошові доходи громадян, які отримані в гривнях на території України та не мають разового характеру (заробітна плата, пенсії, допомоги тощо) підлягають індексації. Порядок проведення індексації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (зі змінами, далі – Порядок).

Відповідно до пункту 9 Порядку, працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії, щомісячного довічного грошового утримання, що виплачується замість пенсії, проводиться після індексації суми оплати праці. Підставою для індексації пенсії є видана підприємством, установою, організацією, де працює пенсіонер, довідка, в якій зазначається розмір оплати праці працюючого пенсіонера, проіндексованої її суми і власне суми індексації. Така довідка має бути подана органам Пенсійного фонду у двотижневий строк після проведення індексації оплати праці (абзац третій пункту 9 Порядку).

При цьому загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не має перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Тобто, якщо оплата праці працюючого пенсіонера буде на рівні такого розміру (а вона індексується першою), пенсія індексації вже не підлягатиме.

Виняток з описаних вище правил передбачений абзацем п’ятим пункту 9 Порядку, згідно з яким індексація пенсії проводиться першочергово та без урахування оплати праці (тобто як непрацюючому пенсіонеру) тільки в разі працевлаштування пенсіонера на строк, що не перевищує місяця, або за період виконання ним робіт, пов’язаних з організацією та проведенням виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад і сільських, селищних, міських голів.

Пунктом 5 Порядку визначено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Водночас, Порядком не передбачено зміни базового місяця під час проведення індексації заробітної плати в разі призначення (підвищення) пенсії.

Також Порядком не передбачено подання довідок органами Пенсійного фонду із зазначенням у них інформації щодо призначення (підвищення) пенсії, за якими б визначався базовий місяць під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати.

За роз’ясненнями Міністерства соціальної політики України

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання