Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Безпечне використання газонокосарок

       Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107, не вимагає отримання суб'єктом господарювання документа дозвільного характеру на експлуатацію ручних механізованих газонокосарок.

         На виробництві до робіт з використанням ручних механізованих газонокосарок допускають осіб після проведення інструктажу з питань охорони праці за відповідною інструкцією з охорони праці, а у разі використання ручної газонокосарки з електричним приводом додатково проводять інструктаж за інструкцією з охорони праці під час роботи з ручним електроінструментом. Медичних протипоказань до осіб, яких залучають до робіт з газонокосаркою, немає.

         Оскільки роботи з управління тракторами і самохідним технологічним устаткуванням входять до Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15 (п.109), то робота з газонокосаркою, керованою особою, що перебуває на сідінні машини, належить до робіт підвищеної небезпеки і передбачає проходження спеціального навчання.

         Суб'єкт господарювання, який експлуатує газонокосарки, повинен визначити особу, відповідалбну за їх технічний стан і організацію проведення робіт.

         Газонокосарку забезпечують робочим оснащенням відповідно до експлуатаційної документації, яка має відповідати вимогам ДСТУ ГОСТ 2.601: 2006 “ЄСКД. Експлуатаційні документи”. Для обліку видачі газонокосарці присвоюють інвентарний номер. Роботи з газонокосаркою проводять за розпорядженням та без видачи наряду-допуску.

         Працівник, який працює з газонокосаркою, повинен бути у міцному (шкіряному) спецвзутті та довгих штанах.Під час роботи з тримерами та колісною газонокосаркою, що має вивантаження трави назад, з відкритими задніми колесами або без уловлювача, застосовують захисні окуляри. При роботі з газокосарками, що мають бензиновий двигун, використовують протишумні навушники.

                                                        За матеріалами журналу

                                                        “Довідник спеціаліста з охорони праці”

                                                        № 03/2014

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання