Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Нові можливості у відстоюванні прав, якщо затримано виплати при звільненні

    Працівники, яким не було своєчасно виплачено заробітну плату, отримали нові можливості у відстоюванні своїх прав.

    Відповідно до повідомлення на офіційному веб-сайті Верховного Суду України, на засіданні Судової палати у цивільних справах 29 січня 2014 року Верховним Судом України була ухвалена постанова у справі № 6-144цс13, предметом якої був спір про стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати та відшкодування моральної шкоди. Згідно з правовим висновком у цій справі, непроведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у строки, передбачені статтею 116 КЗпП України, є підставою для відповідальності, передбаченої статтею 117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати роботодавець не звільняється від відповідальності, передбаченої статтею 117 КЗпП України, а саме виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

    Таким чином, навіть якщо судом вже було прийнято рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати і середнього заробітку за час затримки, але фактично роботодавець не виплатив вказані суми, працівник відтепер має право звертатися до суду із новими позовними заявами для отримання середнього заробітку за весь час очікування виплати боргу, аж по день фактичного розрахунку (а не, наприклад, по день винесення або набуття чинності судового рішення або видання судового наказу).

При цьому не слід забувати, що строки позовної давності в даному випадку не застосовуються.

    За висновком юристів, нове рішення Верховного Суду України стимулюватиме роботодавців виконувати рішення судів на користь працівників у більш стислі терміни.

   З повним текстом постанови Верховного Суду України у цій справі можна буде ознайомитися на офіційному веб-сайті Суду (http://www.scourt.gov.ua) у підрозділі "Постанови у справах цивільної юрисдикції" розділу "Рішення Верховного Суду України".

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання