Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Чи є порушенням примусове переведення працівників на одержання заробітної плати через банківські пластикові картки?

    Частиною третьою статті 24 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закон) визначено, що виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. З цього випливає, що заробітна плата працівникам має виплачуватись через касу підприємства, установи, організації.

    Відповідно до частини п’ятої статті 24 Закону, за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця. Така норма відповідає ратифікованій Україною Конвенції Міжнародної організації праці про захист заробітної плати (№ 95).

    Норми зазначеного Закону є обов’язковими для підприємств, установ, організацій усіх форм власності на всій території України.

Таким чином, питання запровадження виплати заробітної плати через установи банків вирішується за принципом добровільності з боку працівника і є правомірним лише у разі наявності відповідної письмової заяви кожного працівника.

   У випадку незгоди працівника роботодавець не має права наполягати на отриманні зарплати через банківську картку, оскільки статтею 22 Закону гарантовано, що суб’єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами чи колективними договорами.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання