Миколаївська обласна рада
професійних спілок

«Вилка» при встановленні посадових окладів: як бути?

Запитання: Чи має право керівник госпрозрахункового підприємства під час складання штатного розпису встановлювати різні посадові оклади за посадами з однаковими назвами, якщо схемою посадових окладів передбачено певний діапазон мінімальних та максимальних розмірів окладів?

Відповідь: Статтею 15 Закону України «Про оплату праці» підприємствам, установам, організаціям надано право самостійно встановлювати в колективному договорі форми і системи оплати праці, схеми посадових окладів, інші питання, пов’язані з оплатою праці. При цьому мають бути дотримані норми і гарантії, передбачені законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Коефіцієнти співвідношень тарифних ставок та посадових окладів визначаються для підприємств різних галузей у відповідних галузевих угодах. При цьому, багатьма галузевими угодами міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення встановлені в певному діапазоні («вилка») ставок (окладів).

На підставі галузевих угод у колективних договорах підприємств формуються тарифні сітки та схеми посадових окладів; при цьому встановлюються або мінімальні міжкваліфікаційні (міжпосадові) коефіцієнти, або діапазон (мінімальний – максимальний розмір). Згідно зі статтею 14 Закону України «Про оплату праці», норми колективного договору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених галузевою угодою, можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців.

У колективному договорі має бути чітко визначений порядок формування заробітної плати. Тобто, якщо оклади (ставки) визначені в діапазоні «мінімальний – максимальний», доцільно уточнити, за яких умов який саме показник використовуватиметься. Також колективним договором може бути надано право роботодавцеві визначати конкретні розміри посадових окладів.

Конкретний розмір окладів (ставок) установлюється на підставі положень колективного договору у штатному розписі підприємства.

Під час установлення розміру окладу в межах визначеного колективним договором діапазону, зазвичай, враховуються складність роботи, ділові та професійні якості працівника тощо.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання