Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Особливості надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку

Юридичні консультації - Адвокат Туз Святослав Олександрович в Луцке

Запитання:Чи зараховується час перебування жінки, яка знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, до стажу роботи?

 Відповідь:Відповідно до частини 6 статті 179 Кодексу законів про працю Україниу разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Відпустка для догляду за дитиноюможе бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку надається повністю або частково у межах встановленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Зазначена відпустка до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання