Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Щодо порядку видачі довідок про роботу та заробітну плату

Видача довідок про роботу та заробітну плату регулюється ст. 49 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати. У Кодексі законів про працю України не встановлено строк видачі зазначених довідок працівникам. Науково – практичний коментар до законодавства України про працю радить при вирішенні питання про строк видачі такої довідки звертатись до Закону України «Про звернення громадян» в якому ст. 20 говорить що, звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно,але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів. Видача таких довідок здійснюється безоплатньо.

Однак питанням видачі працівникам довідок про роботу на одному підприємстві і розмір заробітної плати не вичерпується і сукупність документів, в одержанні яких від власника зацікавлений працівник. В Україні зберіг юридичну чинність Указ Президії Верховної Ради СРСР "Про порядок видачі і засвідчення підприємствами, установами і організаціями копій документів щодо прав громадян" який покладає обов'язок видавати громадянам за їх заявами копії документів, що виходять з цих підприємств, якщо такі копії необхідні для вирішення питань, які стосуються законних прав і інтересів громадян. Указ зобов'язує підприємства видавати і копії документів що знаходяться у них, але вийшли з інших підприємств, установ, організацій, якщо копії таких документів важко чи неможливо одержати від тих підприємств, що їх приймали чи оформляли.

Достовірність копій документів, що видаються підприємствами, засвідчується підписом керівника чи уповноваженої на те посадової особи і печаткою. На копії зазначається дата видачі і робиться відмітка про те, що оригінал документа знаходиться на даному підприємстві.

На підприємства покладається обов'язок засвідчувати копії документів, які подаються на ці підприємства, якщо чинне законодавство не передбачає обов'язкового нотаріального засвідчення таких копій. Не допускається засвідчення копій паспорта чи замінюючого його документа, депутатського чи службового посвідчення, а також інших документів, щодо яких встановлено заборона на засвідчення підприємствами їх копій.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання