Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про вихід працівника на роботу в день вибуття у відрядження.

Згідно з п.4 розділу ІІ Інструкції № 59 визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні .

Тобто, виходячи з норм цього пункту, день вибуття у відрядження та день прибуття з відрядження (незалежно від того, що працівник згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства в ці дні виходить на роботу) включаються до строку відрядження.

Відповідно в табелі обліку використання робочого часу за всі дні перебування у відрядженні, в тому числі і за названі дні, робиться відмітка «ВД» ( згідно з наказом Держкомстату України від 05.12.2008  № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці»).

При цьому за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі ( разом з вимушеними зупинками), йому виплачують добові в межах сум, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 02.02.2011 № 98.

Крім того, за статтею 121 КЗпП працівникові, направленому в службове відрядження, оплачують виконану роботу за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Щодо виходу працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження, то згідно з п.13 розділу І Інструкції №59 це питання регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства. Тому, якщо відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження працівник має вийти на роботу, то в такі дні відряджений працівник має стати до виконання своїх посадових обов язків за основним місцем роботи незалежно від того, що такі дні включаються до строку відрядження.    

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання