Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Право на відпустку, якщо відпрацьовано неповний місяць

Чи виплачується компенсація за невикористані дні відпустки, якщо працівник відпрацював на підприємстві менше місяця? Яким чином розраховується сума компенсації?

 

Відповідно до Закону України «Про відпустки», працівники, що перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустку.

У разі звільнення працівника, у тому числі і у випадку, коли його робочий період склав менше одного місяця, йому, відповідно до ст. 24 Закону, виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Кількість днів щорічної відпустки, за які необхідно виплатити компенсацію працівникові, має розраховуватися виходячи з фактичної належної йому тривалості щорічної відпустки, яка визначається пропорційно відпрацьованому ним часу.

Загального нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає. Відповідно до листа Міністерства праці та соціальної політики України від 24 червня 2011 року № 208/13/116-11, у цьому випадку рекомендовано використовувати механізм нарахування оплати за дні відпустки, закладений у Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 №100 (далі – Порядок). Тобто розрахунок днів відпустки провадиться виходячи з календарних днів робочого періоду, в якому працював працівник.

Виходячи з повної тривалості відпустки за робочий рік (наприклад, 24 к.д.), визначається кількість днів щорічної відпустки, які припадають на один календарний день без урахування святкових і неробочих днів у цілому за рік:

 

24 к.д. відпустки / (365-10) = 0,0676 к.д.

 

Одержаний результат множиться на кількість календарних днів без урахування святкових і неробочих днів у робочому періоді, в якому працював працівник, і округляється до більшого цілого (з урахуванням правил округлення).

Наприклад: працівника, щорічна основна відпустка якого становить 24 к.д., прийнято на роботу 05.06.2013 і звільнено 01.07.2013. Робочий період, в якому працював працівник, таким чином, становить 25 к.д. (27 к.д. мінус 2 святкові, неробочі дні (Трійця 23 червня і День Конституції України 28 червня)). На 1 к.д. припадає 0,0676 к.д. відпустки. Отже, при звільненні працівникові повинні виплатити грошову компенсацію за 2 дні відпустки (25 к.д. × 0,0676 к.д. = 1,69 к.д.).

По кожному виду відпусток, які підлягають компенсації при звільненні, розрахунок невикористаних днів провадиться окремо.

Розрахунок суми для виплати компенсації за невикористані дні відпустки здійснюється згідно з Порядком.

Як визначено у п.2 Порядку, працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Якщо працівником не відпрацьовано календарного місяця з першого до першого числа, тобто немає розрахункового періоду, то нарахування середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дня відпустки проводиться з урахуванням п.4 Порядку – виходячи з установленої працівникові в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання