Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Повернення з відрядження

         Працівник повернувся з відрядження у другій половині дня і поїхав додому. Наступного дня керівник почав погрожувати відрядженому працівникові звільненням, оскільки, на його думку, при поверненні з відрядження працівник мав того ж дня вийти на роботу. Чи є підстави для звільнення у такому випадку?

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. № 59 (далі — Інструкція), встановлено порядок відрядження в межах України працівників підприємств усіх форм власності.

Зокрема, п. 1. розділу ІІ Інструкції встановлено, що керівник підприємства направляє працівників у відрядження за наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, куди відряджається працівник, тривалості й мети відрядження.

Днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття із відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба. Якщо станція, пристань, аеропорт розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений, у строк відрядження зараховується час, який потрібний для проїзду до станції, пристанні, аеропорту. Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи.

Оскільки працівник прибув назад у день, що вважається днем відрядження, він не був зобов'язаний з'являтися на роботу, тому підстави для звільнення відсутні.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання