Миколаївська обласна рада
професійних спілок

КОНСУЛЬТАЦІЯ

alt

При виплаті заробітної плати працівник установи соціальних послуг виявила, що премія була включена до суми заробітної плати, і доплата до розміру мінімальної заробітної плати роботодавцем не здійснювалася, як це було у минулі періоди. У зв’язку з цим у працівника виникло питання, чи входить премія до розміру мінімальної заробітної плати чи не враховується для забезпечення її мінімального розміру?

Відповідь:

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

З 01 квітня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати визначено у сумі 8000 грн.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про оплату праці» розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Якщо розмір заробітної плати у зв'язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Як вбачається із вищенаведеного, якщо мова йде про щомісячну, щоквартальну премію, то роботодавець при обчисленні розміру заробітної плати працівника має включити таку премію для забезпечення її мінімального розміру, тобто, така премія включається в загальний розмір заробітної плати і якщо її розмір становить 8000 грн та вище, доплата до рівня мінімальної заробітної плати не проводиться.

У разі якщо мова йде про премію до святкових і ювілейних дат, то вона не враховується при визначенні доплати до мінімальної заробітної плати і нараховується понад мінімальну заробітну плату, тобто нараховується до суми 8000 грн.

Відділ з правової роботи Миколаївської облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання