Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

З А Я В А ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ З ПРИВОДУ НАМІРІВ КМУ ВВЕСТИ МОРАТОРІЙ НА НАСТУПНІ 3 РОКИ НА ПІДВИЩЕННЯ ОСНОВНИХ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ І ГАРАНТІЙ

28 червня ц.р. Урядом схвалено Бюджетну декларацію України на 2025-2027 роки. Нею передбачено «замороження» на 3 роки цьогорічних розмірів мінімальної заробітної плати (8000 грн), прожиткового мінімуму (зокрема для осіб, які втратили працездатність – 2361 грн, для працездатних осіб – 3028 грн) та мінімального посадового окладу у бюджетній сфері (3195 грн).

Тим самим держава вкотре не виконує свої прямі зобов’язання щодо забезпечення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій, ігноруючи конституційні норми та міжнародні зобов’язання України.

Тим більше це неприпустимо, коли Україна вже вступила у переговорний процес щодо набрання членства в ЄС, де переважає верховенство права.

Від прийняття таких рішень постраждають всі – як працівники, так і безробітні, пенсіонери, інші соціально вразливі категорії громадян. І сама держава постраждає через недоотримання надходжень у вигляді податків і зборів, які вкрай необхідні для забезпечення обороноздатності держави, оскільки видатки на безпеку та оборону країни фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

На цьому фоні особливий негативний суспільний резонанс викликає надвисокий рівень заробітних плат державних чиновників в окремих органах державної влади, національних регуляторів, керівників та членів наглядових рад державних корпорацій, державних банків тощо.

СПО об’єднань профспілок, який є стороною соціального діалогу, відповідно до законодавства своєчасно направив до Уряду аргументовані Профспілкові пропозиції до проекту Бюджетній декларації на 2025-2027 роки щодо підтримання життєвого рівня людей в умовах воєнного стану та інфляційних зростань цін, тарифів та вартості послуг.

Однак, пропозиції профспілок повністю проігноровані Урядом.

Як можна говорити про мотивацію праці в Україні, повернення українців з-за кордону, детінізацію зарплат та забезпечення достатнього рівня життя пересічного громадянина в такій ситуації?!

На фоні дискусії, яка розгорнулася у ЗМІ щодо повернення боргів українським Урядом міжнародним кредиторам, складається враження, що КМУ, як завжди, намагається вирішити проблеми держави за рахунок людей, які самовіддано працюють, ризикуючи життям, на забезпечення обороноздатності країни і забезпечують населення необхідними товарами і послугами.

Федерація профспілок України від імені мільйонів працівників та ветеранів праці звертається до народних депутатів України з вимогою відхилити Урядові пропозиції до Бюджетної декларації на 2025-2027 роки щодо запровадження мораторію на підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій та захистити громадян України від кризи вартості життя в умовах війни.

Федерація профспілок України

Миколаївська обласна рада профспілок повністю підтримує Заяву Федерації профспілок України.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання