Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

30 травня у Києві відбулось 8-е засідання Ради ФПУ

alt

На початку роботи Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив, що до участі у засіданні Ради ФПУ запрошений Герой України Святослав Паламар (позивний "Калина"), підполковник, заступник командира по роботі з особовим складом 12 бригади спецпризначення Нацгвардії «Азов».

Святослав Паламар подякував ФПУ, членським організаціям за підтримку сил оборони, фінансову і гуманітарну допомогу, проведення реабілітації військових, використовуючи майновий комплекс профспілок.

- Захищати Україну – наш обов’язок. Це те, що нас усіх об’єднує, - наголосив Святослав. Він розповів про структуру підрозділу, яке він представляє, профіль завдань, що виконуються, а також про роботу рекрутингових центрів, які створено Бригадою у декількох містах України.

- Наша основна цінність – це людське життя та здоров’я наших військових, - підкреслив бойовий офіцер і закликав всіх, хто підлягає мобілізації, обрати для служби саме 12 бригаду спецпризначення Нацгвардії «Азов».

Голова ФПУ подякував Калині за високу оцінку діяльності профспілок під час війни, героїзм і відвагу українських воїнів, які вони демонструють на передовій, захищаючи мирну працю наших співгромадян на підприємствах і в організаціях, які роблять все від них залежне, щоб задовольнити потреби фронту та наповнити бюджет країни. Г.Осовий зазначив, що для профспілок допомога ЗСУ і силам оборони стали важливим напрямом роботи.

- «Віримо у ЗСУ, й надалі допомагаємо ЗСУ!»- закликав він присутніх у залі. Представники ФПУ передали добірку книжок, які стануть у нагоді тим, хто навчатиметься у війську, зокрема, у школі військово-патріотичного виховання ім. полковника Євгена Коновальця, яка створена при бригаді «АЗОВ».

alt

Далі з інформаційним повідомленням виступив Голова ФПУ Григорій Осовий, в якому окреслив основні підсумки та завдання поточного року. Зокрема, він зазначив, що для профспілок є важливою робота над реформуванням законодавчої бази, що забезпечує трудові відносини в країні, а також безпека праці на робочих місцях під час воєнного стану. Він розповів про роботу ФПУ з реабілітації військових, які після поранень повертаються з війська і будуть масового повертатися в трудові колективи після завершення війни, про залучення додаткових коштів для проведення роботи з допомоги ВПО і членським організаціям ФПУ та інше. (Виступ Голови ФПУ додається).

Рада ФПУ взяла до відома це Інформаційне повідомлення голови ФПУ, і прийняла рішення друкований Інформаційний звіт «Від Ради до Ради» поширити в профорганізаціях.

З питання порядку денного «Про безпеку працівників підприємств установ, організацій в умовах війни та дії ФПУ в процесі реформування нормативно-правої бази з безпеки праці та охорони здоров’я працюючих» доповів заступник Голови ФПУ Василь Андреєв.

Говорячи про актуальність порушеного Радою ФПУ питання, він насамперед зазначив, що війна, що триває вже більше двох років поспіль, принесла нові ризики травмування і загибелі працівників від артилерійських і ракетних обстрілів промислової і житлової інфраструктури, підриву на встановлених ворогом мінах.

alt

Гинуть, отримують поранення і стають інвалідами працівники, які стали до лав ЗСУ, а також ті, що виконують свої трудові обов’язки, насамперед на підприємствах критичної інфраструктури. У трудовій сфері виникли проблеми, пов’язані з психофізіологічним станом працівників, особливо тих, які повернулися до роботи після служби у військових частинах, що брали участь у важких довготривалих боях, з працевлаштуванням осіб, які отримали інвалідність.

Не зважаючи на це, Федерація профспілок України та її членські організації працюють над реалізацією Стратегії діяльності профспілок, затверджену VIII-м З’їздом ФПУ у травні 2021 р., реагують на нові виклики і загрози прав працівників і профспілок, що виникли під час війни, забезпечують інтеграцію до європейської профспілкової спільноти, а також докладають зусиль для прискорення інтеграції України до ЄС (щодо законодавчого забезпечення організації та охорони праці).

Він наголосив, що на переконання профспілок, вітчизняне законодавство про безпеку і охорону праці потребує модернізації, що пов’язано як з інтеграцією України до ЄС, так і з об’єктивними даними щодо травматизму та смертності на робочих місцях.

Презентуючи інформаційно-аналітичну довідку В.Андреєв зосередив увагу на тому, що саме необхідно зробити у сфері внесення змін до законодавства, зокрема, для забезпечення прав працівників, постраждалих від наслідків війни під час виконання ними своїх трудових обов’язків.

Так, з метою гарантування справедливого рівня соціального забезпечення зазначених категорій працівників, а також сімей загиблих і на виконання прийнятих з цього питання рішень Ради і Президії ФПУ, робочою групою було напрацьовано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який направлено народним депутатам України, які офіційно представляють інтереси профспілок у парламенті, для його внесення на розгляд Верховної Ради України. Для відновлення повного відшкодування шкоди потерпілим на виробництві, на виконання рішення Ради ФПУ від 21 грудня 2023 року, було створено робочу групу, якою напрацьовано відповідні законодавчі пропозиції.

Одним з прикладів ефективних дій ФПУ на посилення громадського контролю профспілок у сфері охорони праці ФПУ було наведено факт того, що за рішенням Президії ФПУ, починаючи з ІІ кварталу 2023 р. Федерацією профспілок здійснюється щоквартальне співфінансування діяльності технічних інспекторів праці територіальних об’єднань профспілок, що вже призвело до зростання їхньої чисельності та збільшення обсягів громадського контролю.

Для підтримки належного рівня компетентності цих працівників протягом 2023 і чотирьох місяців 2024 років ФПУ забезпечила проведення навчання 200 технічних інспекторів праці та інших представників профспілок з охорони праці членських організацій за затвердженою Президією ФПУ програмою. Отримані ними за результатами перевірки знань посвідчення підтверджують право їхніх власників на здійснення громадського контролю.

Заслухавши і обговоривши доповідь заступника Голови ФПУ, Рада ФПУ ухвалила постанову, в якій керівництву Федерації профспілок України, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань рекомендовано активізувати комунікації зі сторонами соціального діалогу на всіх рівнях, з народними депутатами України - представниками ФПУ у Верховній Раді України, а також щодо необхідності спільних дій, спрямованих на реформування законодавства у сфері охорони праці, розширення гарантій членів профспілок у зв’язку із передбаченим впровадженням ризик-орієнтованого підходу в управлінні безпекою праці на виробництві.

alt

Далі члени Ради заслухали інформаційні звіти органів управління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ПрАТ «Укрпрофтур» щодо збереження та використання ними профспілкового майна у період воєнного стану, згідно з рішеннями колективних органів ФПУ. З цих питань виступили Голова Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота і Голова Наглядової ради Вікторія Коваль і Президент ПрАТ «Укрпрофтур» Сергій Стрілець та голова Наглядової ради Ярема Жугаєвич.

Вони поінформували, що з перших днів від початку повномасштабної війни росії проти України, у санаторіях та інших профспілкових об’єктах, розміщувались ВПО, члени їх сімей, надавалась допомога військовослужбовцям, а також членам профспілок, постраждалим внаслідок російської агресії.

Це залишається пріоритетом діяльності суб’єктів господарювання, створених та заснованих за участю ФПУ, в період дії воєнного стану. У прийнятій з цього питання постанові Ради ФПУ зазначено, що у разі подальшої ескалації збройної агресії збоку рф та проведення евакуації із прифронтової зони, органи управління «Укрпрофоздоровниці» і «Укрпрофтуру» спільно з місцевими органами влади будуть і надалі вживати всіх необхідних заходів для надання прихистку членам профспілок та їхніх сімей, а також продовження роботи з ВПО, які перебувають у профспілкових закладах.

Одним із завдань, що є на сьогодні актуальним для профспілкових об’єктів – розширення переліку надаваємих послуг для реабілітації та оздоровлення військовослужбовців, членів їхніх сімей, членів профспілок, підвищення ефективності господарської діяльності суб’єктів господарювання, створених та заснованих за участю ФПУ.

Про виконання Бюджету ФПУ за 2023 рік, встановлення розміру членських внесків і затвердження Бюджету ФПУ на 2024 рік членів Ради поінформував Голова ФПУ Григорій Осовий.

З цих питань Рада також ухвалила відповідні постанови.

Прес-служба ФПУ

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання