Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Щодо підстав припинення трудового договору

alt

Питання: Чи можна припинити трудовий договір із працівником, який відсутній на роботі понад чотири місяці поспіль?

Відповідь: Згідно з частиною 1ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) підставами для припинення трудового договору є угода сторін, розірвання трудового договору з ініціативи працівника (ст. 38,39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (ст.40,41) та інші підстави.

Частиною 1 ст.21 КЗпП визнано, що трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем-фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець-фізична особа), зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбаченні законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до частини 1 ст.29 КЗпП до початку роботи роботодавець зобовязаний узгодженим із працівником способом поінформувати працівника, про правила внутрішнього трудового розпорядку або умови встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку, а також про положення колективного договору (у разі його укладення).

Згідно зі ст. КЗпП працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитись до майна роботодавця, з яким укладено трудовий договір.

Частиною 2 ст.30 Закону України «Про оплату праці» визначено, що роботодавець зобовязаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці в установленому порядку.

Відповідно до п.83 частини 1 ст.36 КЗпП України підставою для припинення трудового договору є відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Відповідно до роз’яснення Міністерства економіки України, яке є головним органом у системі центральних органів влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці, відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль не слід ототожнювати зі звільненням у зв’язку з прогулом (п.4 ст.40 КЗпП).

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обовязкові умови:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці поспіль;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці поспіль (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Вбачається, що у випадку невиконання одночасно двох вищенаведених умов звільнення відповідно до такої підстави може бути визнано судом незаконним, наприклад якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

При цьому, виходячи з необхідності працівника або інформації про нього 4 місяці поспіль, не може вважатися виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

Головний спеціаліст відділу з питань трудових відносин Департаменту

з питань праці Державної служби України з питань праці Вікторія ТЕМЧЕНКО

За матеріалами газети «Праця та зарплата»

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання