Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

АКТИВНІ ПРОГРАМИ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ

alt

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ БЕЗРОБІТНИХ

Нормативно-правова підстава: Постанова КМУ від 10.02.2023 р. № 124 "Про затвердження Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних"

Вид компенсації:

І. компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, виплачується за працевлаштованих за направленням центру зайнятості не менше ніж на два роки зареєстрованих безробітних, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад місяць строком;

ІІ. компенсація 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати, виплачується роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць;

ІІІ. компенсація 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виплати, за відповідну особу за місяць, надається роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує зареєстрованого безробітного з числа певних осіб.

Тривалість надання компенсації: загальна тривалість виплати від 6 до 12 місяців протягом двох років в залежності від виду компенсації. Компенсація виплачується кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування.

Загальна тривалість виплати І компенсації становить 12 місяців протягом двох років.

Загальна тривалість виплати ІІ компенсації становить шість місяців.

Загальна тривалість виплати ІІІ компенсації становить не більше шести місяців за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує період виплати у два рази.

Розмір компенсації:

з 1 квітня 2024 року розмір:

І компенсації становить не більше 3520 грн кожен непарний місяць; ІІ компенсації – не більше 8000 грн кожен непарний місяць; ІІІ компенсації – 4000 грн кожен непарний місяць.

Хто має право на отримання компенсації: роботодавець (суб’єкт господарювання) - юридична особа та фізична особа – підприємець, окрім роботодавців (суб'єктів господарювання), які є бюджетними установами або фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Особа, за яку отримується компенсація:

Компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування виплачується за працевлаштованих за направленням центру зайнятості не менше ніж на два роки зареєстрованих безробітних, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад місяць строком, а саме:

- один з батьків або особа, яка їх замінює і:

- має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;

- виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;

- утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);

- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

- особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

- особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;

- особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

- особи, стосовно яких згідно із Законом України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

- зареєстровані безробітні, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців;

Компенсація 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці виплачується роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць

- особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;

- учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19-21 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

- особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років;

Компенсація 50 відсотків мінімальної заробітної плати надається роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує зареєстрованого безробітного з числа осіб:

- віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;

- віком до 35 років - на перше робоче місце;

- звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби - на перше робоче місце після такого звільнення.

Строк звернення за компенсацією: заява про надання компенсації надається протягом 2 місяців з дня працевлаштування особи до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження діяльності роботодавця.

Спосіб подання заяви на компенсацію:

- особисто до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження діяльності роботодавця;

- через електронний кабінет роботодавця на веб-сайті Державної служби зайнятості, з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Компенсація витрат не здійснюється у разі, коли роботодавець:

- має заборгованість із сплати єдиного внеску;

- має заборгованість із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

- має заборгованість з виплати заробітної плати;

- має заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом понад шість місяців;

- до роботодавця застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності), передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, або суб’єкт господарювання перебуває на стадії ліквідації.

У разі працевлаштування особи, за яку така компенсація вже була виплачена, компенсація не здійснюється.

Рішення щодо відмови у наданні компенсації приймається центром зайнятості у разі:

- невідповідності роботодавця умовам надання компенсації, зазначеним цим Порядком;

- перевищення отриманої суми незначної державної допомоги, визначеної Законом України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання" (не застосовуються у період воєнного стану).

Умови використання компенсації:

- Моніторинг відповідності роботодавця умовам надання компенсації здійснюється центром зайнятості протягом усього періоду виплати компенсацій.

- Роботодавець відповідає за достовірність даних щодо працевлаштування осіб та відповідності умовам, які є підставою надання компенсацій.

- Роботодавець зобов'язаний повідомити центру зайнятості про припинення трудових відносин з працівником, за працевлаштування якого виплачується компенсація, протягом п'яти робочих днів з дня звільнення працівника.

- Роботодавець втрачає право на отримання компенсації, а її виплата припиняється починаючи з місяця, у якому не було дотримано умов її надання або з відповідною особою були припинені трудові відносини.

Відділ з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання