Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Поділ щорічної відпустки на частини

На практиці часто виникають питання щодо поділу щорічної відпустки на частини. В більшості випадків працівники просять поділити щорічну відпустку на частини з наданням цієї відпустки у робочі дні, наприклад, при роботі за графіком п'ятиденного робочого тижня - з понеділка по п'ятницю.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про відпустки", щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки не обов'язково повинна бути першою її частиною. Чинним законодавством не визначено умову початку щорічної відпустки, тому щорічні відпустки можуть надаватися з будь-якого календарного дня.

Керуючись листами Мінпраці та соціальної політики від 13.05.2010             № 140/13/116-10 «Про роз’яснення деяких питань законодавства» та                         від 17.11.2006 № 413/13/116-06 «Щодо поділу щорічної відпустки працівника», остаточне рішення щодо поділу працівникові відпустки приймає роботодавець. З метою недопущення втрат робочого часу та беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі. При цьому роботодавець не має права вимагати, щоб невикористана частина відпустки починала­ся з дня тижня, що є наступним за днем закінчен­ня попередньої використаної частини відпустки або була кратною 7. Роз'яснення Мінпраці від 20.07.95 р. N 06-2555 "Про поділ щорічної відпустки працівників, яка надається в календарних днях", яким передбачалася така умова поділу відпустки на частини, втратило чинність у зв'язку з прийняттям Закону України "Про відпустки", який було введено в дію з 1 січня 1997 року.

 

Отже, враховуючи те, що конкретний період надання щорічної відпустки узгоджується між працівником і роботодавцем, то в наказі має бути зазначена, узгоджена між ними, дата початку відпустки та її закінчення. При цьому річна норма робочого часу працівника має бути зменшена на кількість днів (годин), які за графіком або розпорядком роботи припадають на час відпустки чи її частини.

 

 

Головний спеціаліст з питань

правової  роботи облпрофради           Подимова О.Г.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання