Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Особливості звільнення працівника у період відпустки та тимчасової непрацездатності

Звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період відпустки та тимчасової непрацездатності згідно ч.3 статті 40 КЗпП України не допускається.

Водночас звільнення працівника за власним бажанням під час перебування його у відпустці або в разі тимчасової непрацездатності можливе. Таке бажання має обов’язково бути підтверджено письмовою заявою.

Слід зауважити, що згідно ст.38 КЗпП працівник має право повернутися на роботу та відкликати подану заяву про звільнення впродовж строку попередження (два тижні). Враховуючи, що термін відпустки становить, як правило 24 календарних дні, працівник має право відкликати подану заяву про звільнення лише впродовж 14 днів. Якщо 14-денний строк закінчився і працівник не відкликав подану заяву про звільнення, він втрачає право на повернення до роботи.

У випадку, якщо працівник скористався правом на відкликання заяви про звільнення за власним бажанням в останній день в межах попередження про звільнення (14 день), навіть якщо йому було видано трудову книжку і проведено з ним розрахунок, роботодавець повинен скасувати такий наказ (розпорядження) та виправити запис про звільнення у трудовій книжці працівника в установленому порядку.

Проте працівник буде все одно звільнений, не дивлячись на подану заяву про відкликання заяви на звільнення за власним бажанням, якщо на його місце вже запросили працівника в порядку переведення з іншого підприємства.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання