Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ОКРЕМИМ КАТЕГОРІЯМ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ

6 червня 2015 року  набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» від 14.05.2015 р. № 426-VIII (далі – Закон № 426-VIII ), яким доповнено новою статтею 772 Кодекс законів про працю України (далі -КЗпП України) та статтею 162 Закон України «Про відпустки»,  а також внесено зміни до п.12 ст. 12 та п.17 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законом № 426-VIII встановлено, що учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Право на таку додаткову відпустку виникло в 2015 році.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Нова додаткова відпустка, що надається учасникам бойових дій та інвалідам війни, не належить до категорії щорічних, а отже, на неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток.

Тож пам’ятайте такі правила її надання. Так, додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни надається:

- У КАЛЕНДАРНОМУ РОЦІ, а не за робочий рік;

- незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році ОДИН РАЗ протягом календарного року;

- одним періодом повною тривалістю 14 календарних днів і НЕ ДІЛИТЬСЯ НА ЧАСТИНИ;

- ПОНАД щорічну основну та додаткові відпустки, а отже дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки — 59 (69) календарних днів на рік (ч. 3 ст. 10 Закону України «Про відпустки»);

- З УРАХУВАННЯМ святкових та неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП України, тобто вони оплачуються та включаються в загальну тривалість відпустки, а НЕ ПОДОВЖУЮТЬ її.

- БЕЗ ВИЗНАЧЕННЯ ЧЕРГОВОСТІ надання відповідно до графіку надання щорічних відпусток, на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Крім того, така додаткова відпустка:

–  НЕ ПЕРЕНОСИТЬСЯ на наступний календарний рік, у разі не використання  в поточному календарному році;

–  НЕ ПЕРЕНОСИТЬСЯ на інший період та НЕ ПОДОВЖУЄТЬСЯ у разі хвороби працівника;

– НЕ ЗАМІНЮЄТЬСЯ ГРОШОВОЮ КОМПЕНСАЦІЄЮ та у разі звільнення працівника, який має право на зазначену відпустку, за неї НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ грошова компенсація за дні невикористаної відпустки.

У той же час, не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже до ст. 12 Закону України «Про відпустки», яка визначає порядок відкликання працівників з щорічної відпустки, ніяких змін внесено не було.

Оскільки спеціальних застережень у нових законодавчих нормах не зроблено, то право на таку додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата цих додаткових відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій.

Додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни віднесена Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (ст.ст. 12 та 13) до пільг, які надаються учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, прирівняним до них.

Порядок надання пільг, передбачених вищезазначеним Законом, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.1994 № 94 (далі - Порядок № 94).

Згідно з пунктом 6 Порядку № 94 витрати державних органів, органів місцевого і регіонального самоврядування, підприємств, установ і організацій (далі - організації), пов'язані з наданням пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», покриваються місцевими фінансовими органами на підставі розрахунків, поданих організаціями, шляхом перерахування коштів на їх рахунки в установах банків.

Пільги, передбачені зазначеним Законом, надаються організаціями за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням їх з бюджету за встановленими нормами у погоджені з фінансовими органами терміни.

Відшкодування організаціям витрат, пов'язаних з наданням пільг, фінансові органи провадять за рахунок коштів місцевих бюджетів на підставі перевірених ними розрахунків, поданих організаціями.

Організації подають фінансовому органу за місцем їх знаходження платіжне доручення на погоджену загальну суму витрат у чотирьох примірниках.

Нагадаємо, що:

– учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових пiдроздiлiв, з'єднань, об'єднань всіх видів i родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах i пiдпiллi та інших формуваннях як у воєнний, так i у мирний час. Повний перелік таких осіб наведено у ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– до iнвалiдiв війни належать особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час. Повний перелік таких осіб наведено у ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Отже, право на таку додаткову відпустку мають не тільки працівники, які повернулися із зони АТО, але й усі інші, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання