Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ПОДАННЯ ЗАЯВИ ПРО НАДАННЯ ВІДПУСТКИ

Діюче законодавство про працю не вимагає подання заяви від працівникапро надання щорічної відпустки, час відпустки якоговизначається графіком відпусток та який йде у відпустку в обумовлений в ньому термін. У цьому випадку підставою для видання наказу про надання відпустки буде затверджений графік відпусток.

За домовленістю сторін (на підставі заяви працівника)відпустку можна планувати частинами. Якщо працівник бажає піти у щорічну відпустку в інший, ніж обумовлено графіком відпусток, час або ж бажає взяти лише частину щорічної основної відпустки — працівник подає відповідну заяву на ім’я керівника підприємства (установи, організації).

При поділі відпустки на частини варто враховувати, що одна основна безперервна її частина має становити не менше 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою її частиною. Зазначеною нормою передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини на бажання працівника.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику,  як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який  надається відпустка. 

У заяві зазвичай указується дата початку щорічної відпустки (про яку просить працівник) і тривалість відпустки.

Якщо працівник має право ще й на додаткову щорічну відпустку і бажає приєднати її до щорічної основної відпустки, то в заяві він повинен зазначити також підставу для надання такої відпустки. Наприклад, одинока мати має право на додоткову відпустку тривалістю 10 календарних днів відповідно до ст. 19 Закону.

Зразок додається

На складеній працівником заяві керівник підприємства ставить свій підпис (резолюцію), погоджуючись надати відпустку у вказані в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести відпустку на інший період. Далі заяву передають до відділу кадрів підприємства, де на її підставі оформлюється наказ (розпорядження) про надання  відпустки.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання