Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Скорочення посад осіб, які перебувють у відпустці по вагітності та пологах, а також у відпустці по догляду за дитиною

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом. Підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця наведені у ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

Однією з підстав є зміна в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників,якавизначена п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

Стаття 24 Конституції України гарантує створення умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовий захист, матеріальну і моральну підтримку материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім випадку, коли працівник не з’являється на роботу протягом більш як чотирьох місяців внаслідок тимчасової непрацездатності, за винятком перебування працівника у відпустці по вагітності і пологах (п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП України), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

Отже, коли жінка перебуває у відпустці по вагітності і пологах, яка триває за загальним правилом 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів (ч. 1 ст. 179 КЗпП України), звільнити її за ініціативою роботодавця, у тому числі скоротивши її посаду, не мають права.

Що стосуєься працівників, які знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то відповідно до ч. 3 ст. 184 КЗпП України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – якщо дитина потребує домашнього догляду, і жінці надана відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку за ч. 6 ст. 179 КЗпП України), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається.

У будь-якому випадку, коли жінка має дитину до трьох (шести) років, їїзвільнення за ініціативою роботодавця, в тому числі і внаслідок скорочення посади, заборонено, крім випадків повної ліквідації підприємства. Навіть у разі повної ліквідації звільнену жінку повинні працевлаштувати. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ст. 184 КЗпП України).

Відповідно до ст. 2 Закону України “Про відустки” право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.

На період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, яка надається відповідно до норм статті 18 Закону України “Про відпустки”, за працівником так само зберігається місце роботи (посада).

Мінсоцполітики України листом № 40/06-187-12 від 13.03.2012 р. "Щодо ведення штатного розпису" надано наступні роз'яснення: “... прийняття на роботу працівників має відбуватись згідно із штатним розписом і з посадовим окладом, визначеним штатним розписом.

Враховуючи зазначене, власник або уповноважений ним орган не вправі вивести працівника поза штат.

Відповідно і згода виборного профспілкового органу (профспілкового працівника) надається (відповідно до статті 43 КЗпП України)після прийняття рішення про скорочення, але до виведення зі штатного розпису одиниці, яку обіймає працівник.

На період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, яка надається відповідно до норм статті 18 Закону України “Про відпустки”, за працівником зберігається місце роботи (посада). Отже, зазначена посада не підлягає виведенню зі штатного розпису...”.

Збереження місця роботи (посади) стосується і заборони скорочення посади не тільки матері, а також батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, і перебувають у відпустці по догляду за дитиною замість матері згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України "Про відпустки".

Отже, діючим законодавством заборонено скорочення посад осіб, які перебувють у відпустці по вагітності та пологах, а також у відпустці по догляду за дитиною.

Головний спеціаліст

з питань правової роботи облпрофради                                                                  

Матвєєва Н.Є.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання