Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Набуття права на додаткову соціальну відпустку

Відповідно до статті 19 Закону України "Про відпустки", працівники з дітьми мають право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За статтею 73 Кодексу законів про працю України, святковими і неробочими днями є державні та релігійні свята: 1 січня - Новий рік; 7 січня - Різдво Христове; 8 березня - Міжнародний жіночий день; 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих; 9 травня - День Перемоги; 28 червня - День Конституції України; 24 серпня - День незалежності України; Пасха (Великдень); Трійця.

Право на таку відпустку мають:

- жінки, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років;

- працюючі жінки, які мають дитину-інваліда;

- одинокі матері;

- один з батьків, що всиновили дитину чи взяли під опіку;

- батьки, що виховують дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

За наявності кількох підстав загальна тривалість додаткової соціальної відпустки не може перевищувати 17 календарних днів.

Умовами для набуття права на зазначену відпустку є приналежність до названих вище категорій працівників з дітьми, а також виконання працівником трудових обов’язків.

Питання про конкретний період, коли працівникові надаватимється додаткова соціальна відпустка, вирішується за угодою між працівником і роботодавцем. Але претендувати на таку відпустку можна в будь-який час упродовж календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до чи після.

Крім того, у листі Мінпраці від 21.07.2010 № 215/13/116-10 відзначено, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки, згідно зі статтею 24 Закону України "Про відпустки".

За роз’ясненням Мінсоцполітики України

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання