Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Правове та документальне оформлення відсутності працівника на роботі у випадку призову на навчальні військові збори

У зв’язку з виданням в.о. Президента України Указу № 189/2014 від 01.03.2014р. "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України", а також прийняттям рішення РНБО України про організацію та проведення Міноборони навчальних зборів з військовозобов'язаними у необхідних обсягах у час і строки, визначені Генеральним штабом Збройних Сил України " (п. 3 Рішення РНБО України від 01.03.2014р.), у працівників кадрових служб та бухгалтерій підприємств виникають питання щодо належного документального оформлення у випадку призову військовозобов’язаних працівників на навчальні збори.

Призов на навчальні збори відібраних кандидатів (за винятком випадків, коли громадянин України виступає добровольцем) здійснюється відправленням повістки встановленого зразка із зазначенням дати прибуття до військкомату.

Якщо працівник – кандидат для призову на навчальні збори є військовозобов'язаним, затверджений і внесений до списку військовозобов'язаних, призваних для проходження навчальних зборів, відповідно до абзацу 2 частини 9 статті 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", керівник підприємства (незалежно від підпорядкування та форми власності) на вимогу військових комісаріатів зобов'язаний забезпечити своєчасне прибуття військовозобов'язаного до визначеного пункту збору.

У такому випадку на підприємстві видається наказ (розпорядження) про звільнення працівника від роботи на час проходження навчальних військових зборів на підставі повістки районного (міського) військового комісаріату.

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України та частини 11 статті 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", за призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації, з якими військовозобов'язаний перебуває у трудових відносинах, незалежно від підпорядкування і форм власності. Зазначені умови та гарантії слід обов’язково вказати у наказі (розпорядженні), що видається у такому випадку.

Грошове забезпечення військовозобов’язаних під час навчальних зборів здійснюється відповідно до частини 13 статті 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", Постанови Кабінету Міністрів України "Про порядок і розмір грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів" № 1644 від 23.11.2006 та Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів, затвердженої Наказом Міноборони №80 від 12.03.2007 (далі – Інструкція). Як визначено цими нормативними актами, особам, призваним на збори, виплачується заробітна плата за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв'язку з від'їздом на збори, а також середня заробітна плата за перші півмісяця зборів. За решту часу перебування на зборах виплата заробітної плати провадиться у звичайні строки, установлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов'язаний.

Виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами (пункт 11 Інструкції).

Якщо військовозобов'язаний був призваний на збори зі щорічної чи додаткової відпустки, згідно з пунктом 10 Інструкції, відпустка підлягає продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк.

У табелі обліку робочого часу відсутність співробітника на роботі у зв’язку з призовом на навчальні військові збори відмічається як ІН (код 22), тобто "Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством" (військові збори).

Підтвердженням для кадрової служби підприємства відсутності військовозобов’язаного через участь у навчальних військових зборах є військовий квиток, в якому зазначається тривалість зборів та який засвідчується печаткою військової частини.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання