Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Яку частину вiдпустки можна замiнити грошовою компенсацiєю?

Частина щорiчної вiдпустки, як основної так i додаткової, за бажанням працiвника може бути замiнена грошовою компенсацiєю згiдно зi ст. 24 Закону про вiдпустки. При цьому тривалiсть наданих працiвнику щорiчної та додаткової вiдпусток не повинна бути менше 24 календарних днiв. Тобто працiвник не має права отримати грошi за всi днi вiдпустки замiсть того, щоб їх використовувати. Слiд врахувати, що не допускається замiна грошовою компенсацiєю усiх видiв вiдпусток особам до вiсiмнадцяти рокiв. Заборонено також не надавати вiдпустку повної тривалостi протягом двох рокiв поспiль.

 Однак при звiльненнi працiвника йому виплачується грошова компенсацiя за всi не використанi ним днi щорiчної вiдпустки пропорцiйно фактично вiдпрацьованому часу. Дещо iнакшою є ситуацiя при звiльненнi керiвних, педагогiчних, наукових, науково-педагогiчних працiвникiв, фахiвцiв навчальних закладiв, якi до звiльнення пропрацювали не менше 10 мiсяцiв. Грошова компенсацiя їм виплачується за невикористанi днi щорiчних вiдпусток з розрахунку повної їх тривалостi.

Компенсацiю виплачують i за невикористанi додатковi вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей. При цьому виходять з того, що працiвник має право на отримання такої вiдпустки один раз на рiк, незалежно вiд фактично вiдпрацьованого в цьому роцi часу.

При переведеннi працiвника на iнше пiдприємство грошова компенсацiя за невикористанi ним днi щорiчних вiдпусток за його бажанням перераховується на рахунок пiдприємства, на яке переходить працiвник. Якщо переведений працiвник повнiстю або частково не використовував щорiчну основну або додаткову вiдпустку i компенсацiю не отримав, то на новому мiсцi роботи до стажу, який надає право на щорiчнi вiдпустки, зараховується час, за який вiн не використовував цi вiдпустки за попереднiм мiсцем роботи. Тi особи, якi хоча й не скористалися вiдпусткою за попереднiм мiсцем роботи, але отримали за неї грошову компенсацiю, мають право за бажанням отримати в обов'язковому порядку вiдпустку без збереження зарплати тривалiстю до 24 календарних днiв у перший рiк роботи на новому пiдприємствi до настання шестимiсячного строку безперервної роботи.

 

Головний спеціаліст з питань правової  роботи

юридичного департаменту апарату ФПУ,

який працює в Миколаївській облпрофраді

Подимова О.Г.

 

 

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання