Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

ПІДПРИЄМСТВО ПЕРЕЇХАЛО В ІНШУ БУДІВЛЮ: ЧИ ПОТРІБНО ПРОВОДИТИ НОВУ АТЕСТАЦІЮ РОБОЧИХ МІСЦЬ?

            Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 1 серпня 1992 року № 442.

            Відповідно до п. 4 цього Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж 1 раз на 5 років.

            Однак атестація  може проводитись позачергово у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Державної експертизи умов праці за участю санітарно-епідеміологічної служби.

            Докорінною зміною умов праці вважається, наприклад, реконструкція виробничого об’єкту, заміна або модернізація виробничого обладнання, зміна технологічного процесу та засобів колективного захисту, впровадження нової техніки, технологій тощо.

             Таким чином, якщо умови і характер праці у зв’язку .із новим місцезнаходженням підприємства (переїздом в іншу будівлю) змінилися, це вважається докорінною зміною умов праці. Тому позачергова атестація робочих місць за умовами праці проводиться обов’язково.

Офіційне роз'яснення Міністерство юстиції України від 22 липня 2011 р.

Порядок застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах 

Держава гарантує право на пільгове пенсійне забезпечення працівникам, які працюють на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів. 

Специфіка пільгового пенсійного забезпечення даної категорії громадян пов'язана із особливими умовами, характером та тривалістю роботи, наявністю і тривалістю спеціального трудового стажу, що дає їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. 

Детальніше...

Безопасные условия труда – забота работодателя

     Здоровье работников, работа без травм и профессиональных заболеваний - прямой показатель безопасных условий труда.

     Несмотря на ежегодную тенденцию к снижению производственного травматизма на предприятиях, учереждениях и в организациях Николаевской области уровень его остается все-таки высоким. А факты травмирования работников на производстве говорят о том, что не на всех предприятиях в полной мере обеспечивается право работника на безопасный труд.

      Так, за 6 месяцев 2011 года страховые несчастные случаи произошли на сорока девяти предприятиях, учреждениях и в организациях области, на шести из них зарегистрировано по два несчастных случая, а на государственном предприятии «Научно-производственный комплекс газотурбостроения (ГП НПКГ) «Зоря»-«Машпроект» - шесть несчастных случаев, связанных с производством. Зафиксированы также четыре случая профессиональных заболеваний (это предприятия ГП НПКГ «Зоря»-«Машпроект», ПАО «Вадан Ярдс Океан»).

Детальніше...

Зміни до законодавства

       Верховна Рада внесла зміни, а 2 червня 2011 року Президент України підписав Закон України “Про внесення змін до статей 19 та 43 Закону України «Про охорону праці»: 

  1. Частину третю статті 19 викласти в такій редакції:   

“Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік” (раніше – 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції) 

  1. Статтю 43 викласти в такій редакції:  

“Стаття 43. Штрафні санкції до юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, посадових осіб та працівників 

      За порушення законодавства про охорону праці та невиконання приписів (розпоряджень) посадових осіб органів виконавчої влади з нагляду за охороною праці юридичні та фізичні особи, які відповідно до законодавства використовують найману працю, притягаються органами виконавчої влади з нагляду за охороною праці до сплати штрафу в порядку, встановленому законодавством. Сплата штрафу не звільняє юридичну або фізичну особу, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, від усунення виявлених порушень у визначені строки.


       Максимальний розмір штрафу не може перевищувати п’яти відсотків середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік юридичної чи фізичної особи, яка відповідно до законодавства використовує найману працю.

      За порушення вимог, передбачених частинами третьою і четвертою статті 19 цього Закону, юридична чи фізична особа, яка використовує найману працю, сплачує штраф із розрахунку 25 відсотків від різниці між розрахунковою мінімальною сумою витрат на охорону праці у звітному періоді та фактичною сумою цих витрат за такий період.

      Несплата або неповна сплата юридичними чи фізичними особами, які відповідно до законодавства використовують найману працю, штрафу тягне за собою нарахування пені на несплачену суму штрафу (його частини) з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла в період такої несплати, за кожен день прострочення. 

      Кошти від застосування штрафних санкцій до юридичних чи фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, посадових осіб і працівників, визначених цією статтею, зараховуються до Державного бюджету України.

      Притягнення до відповідальності посадових осіб і працівників за порушення законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці здійснюється відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення”.

Інформація щодо дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Миколаївської області, які зацікавлені в реалізації дитячих путівок

 

 

Назва дитячого

 закладу

Адреса

закладу

Керівник(П.І.Б.) Контактні

 телефони

Графік заїздів

Кількість днів

Вартість одного ліжко/дня

1

Дитячий оздоровчий табір “Дружба”

Березанський район,

с. Рибаківка

Максимова

Лілія Анатоліївна

моб. 093-82-00-005

Томат

Євдокія Миколаївна

моб. 098-71-89-889

 

б/графіку

14-21

135 грн.

2

Міжгосподарчий оздоровчий комплекс санаторного типу “Ольвія” для дітей, підлітків та молоді

м. Очаків,

 вул. 60 років СРСР,7

Гончар

Василь Андрійович

моб. 067-51-22-269

Водинцева

Валентина Іванівна

моб. 067-591-23-35

 

б/графіку

14-21

140 грн.

3

Дитячий оздоровчий комплекс “Алый парус” ДП НВКГ “Зоря”-“Машпроект”

 

 

Березанський район,

с. Рибаківка

Пшик

Ірина Анатоліївна

моб. 050-394-63-69

20.07-6.08

9.08-26.08

18

125 грн.

4

Оздоровчий комплекс санаторного типу “Сонячний промінь”

м. Очаків,

вул. Хетагурова,44-а

Беспаленко

Ірина Миколаївна

моб. 067-931-93-97

 

б/графіку

14-21

130 грн.

5

Оздоровчий комплекс санаторного типу “Очаків”

м. Очаків,

вул. 60 років СРСР, 2-а

Авксентьєв

Дмитро Вікторович

моб. 067-794-92-57

 

б/графіку

14-21

130 грн.

6

ДП “Очаківське об’єднання санаторно-курортних закладів ЗАТ “Укрпрофоздоровниця”

м. Очаків,

вул. Курортна, 29

Єрмілов

Валерій Семенович

моб. 050-507-97-68

б/графіку

14-21

145 грн.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання