Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Практична допомога профкому

Підтвердження трудового стажу

alt

Основним документом, що підтверджує стаж роботи працівника, є його трудова книжка.

У разі відсутності трудової книжки або записів у ній для визначення трудового стажу керуються «Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок).

Детальніше...

Строковий трудовий договір: в яких випадках може укладатися

alt

Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України) визначено трудовий договір як угоду між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою (далі - роботодавець), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП України).

Детальніше...

Відповідаємо на запитання членів профспілок: «Чи можлива виплата відпускних пізніше, ніж за три дні до початку відпустки?»

Відповідно до ч. 4 ст. 115 КЗпП України, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

У зазначений строк має виплачуватися заробітна плата за час всіх видів оплачуваних відпусток, визначених ст. 4 Закону України «Про відпустки», за виключенням відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, за які виплачується державна допомога, оплата якої регулюється іншими нормативно-правовими актами України.

Детальніше...

Надання практичної допомоги профкому

44691012_319864818815491_551648399816916992_n.jpg

До облпрофради звернулась голова первинної профорганізації Миколаївської профспілкової організації працівників збройних сил України - Михайлова Людмила Григорівна з проханням надати практичну допомогу з питань додержання роботодавцем трудового законодавства при перепрофілюванні установи.

23 жовтня п.р. головним спеціалістом відділу з правової роботи облпрофради - Подимовою Ольгою надано правову допомогу шляхом консультацій і рекомендації роботодавцю та профкому щодо трудових прав працівників при перепрофілюванні установи.

Відділ з правової роботи

облпрофради

Правова позиція колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України

Постановою колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 16 вересня 2014 року визначено, якщо чергова атестація робочих місць за умовами праці була проведена з порушенням строків, передбачених пунктом 4 Порядку проведення атестації, а працівник до її проведення виконував роботу, яка дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, цей період його роботи має бути зарахований до пільгового стажу за результатами попередньої атестації (додаток: Постанова колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 16 вересня 2014 року).

За матеріалами Департаменту охорони праці ФПУ

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< лютого 2023 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання