Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відповідальність за порушення вимог Закону України «Про захист персональних даних»

1 січня 2011 року набув чинності Закон України "Про захист персональних даних" (далі - Закон), прийнятий Верховною Радою України 1 червня 2010 року.

2 червня 2011 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних». Даний Закон вступить в дію 1 січня 2012 року. Згідно цього Закону було доповнено Кодекс про адміністративні правопорушення двома статями і кримінальний кодекс однією статтею.

З 01.01.2011 р. по 01.01.2012р. володільці та розпорядники баз персональних даних (далі - БПД) повинні були виконувати всі вимоги Закону України «Про захист персональних даних», зокрема отримувати згоду на обробку персональних даних (далі - ПД), повідомляти суб’єктів ПД про включення їх даних до БПД, про передачу їх ПД третім особам та інші дії передбачені законом.

Якщо ці дії будуть виконані після 01.01.2012 року (тобто у новому році), то тоді відповідальних осіб може бути притягнуто до відповідальності або адміністративної, або кримінальної, це залежить, як саме порушили Закон.

Санкції, які передбачає Закон.

 

 

Адміністративна відповідальність 

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб`єкта персональних даних про його права у зв`язку із включенням його персональних даних до бази персональних даних, мету збору цих даних та осіб, яким ці дані передаються, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот (3400,00 гривень) до трьохсот (5100,00 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб`єктів підприємницької діяльності - від трьохсот (5100,00 гривень) до чотирьохсот (6800,00 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 12 закону про захист персональних даних протягом 10 робочих днів повідомляється суб’єкта ПД про включення його ПД до БПД.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста (1700,00 грн.) до двохсот (3400,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб`єктів підприємницької діяльності - від двохсот (3400,00 грн.) до чотирьохсот (6800,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 9 закону про захист персональних даних протягом 10 робочих днів повідомляється спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних.

Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частинами першою або другою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот (5100, грн..) до п`ятисот (8500,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб`єктів підприємницької діяльності - від чотирьохсот (6800,00 грн.) до семисот (11900,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ухилення від державної реєстрації бази персональних даних - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот (5100,00грн) до п`ятисот (8500,00грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб`єктів підприємницької діяльності - від п`ятисот (8500,00 грн.) до тисячі (17000,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 9 закону про захист персональних даних база персональних даних підлягає державній реєстрації. Багато суб’єктів господарювання (володільці БПД) вважають, що вони не володіють БПД у розумінні закону. Закон у дуже широкому розумінні трактує базу персональних даних. Якщо є підприємство (установа, організація) і в нього працюють дві особи, а відтак він має копії їх паспортів та трудові книжки, то це вже означає, що на підприємстві (установі, організації) є база персональних даних, якщо на підприємстві (установі, організації)  є лише один керівник (не має найманих працівників), але він має укладені договори із контрагентами фізичними особами, або його клієнт це фізичні особи (і він має їх ПІБ, або адреси проживання, або телефони, або мейли, або будь-яку сукупність цих даних) – то це вже БПД, база розпочинається із 2 (тобто 2 і більше).

Недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних у базі персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них, - тягне за собою накладення штрафу від трьохсот (5100,00 грн.) до тисячі (17000,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 13, 24 Закону України  «Про захист персональних даних» зберігання персональних даних передбачає дії щодо забезпечення їх цілісності та відповідного режиму доступу до них.

Невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних щодо усунення порушень законодавства про захист персональних даних - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, громадян - суб`єктів підприємницької діяльності від ста (1700,00 грн.) до двохсот (3400,00грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
Відповідно до ст.. 23 закону про захист персональних даних спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних видає обов’язкові до виконання вказівки.

 

Кримінальна відповідальність: 

Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, - караються штрафом від п`ятисот (8500,00 грн.) до однієї тисячі (17000,00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, - караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

 

Головний спеціаліст з питань правової  роботи

облпрофради   Подимова О.Г.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання