Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Григорій Осовий: «Майно створено працею та коштами членів профспілок і має слугувати людям. Ми працюємо над цим»

alt

25 січня ц.р. Федерація профспілок України провела пресконференцію у ІА "Інтерфакс-Україна" на тему: "Наступ на майнові права профспілок, наслідки для людей".

Спікерами на пресконференції виступли: Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, члени Президії ФПУ: Ярема Жугаєвич, голова Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України, Наталя Землянська, голова Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів і Ганна Гайдамака, заступник голови правління «Укрпрофоздоровниці». Брали участь профспілкові активісти, працівники профспілкових здравниць, наукові експерти.

У своєму виступі Голова ФПУ Г.Осовий зазначив: тема обговорення сьогодні не зовсім традиційна. Здебільшого ми розмовляємо про нашу боротьбу за трудові права і соціальні гарантії спілчан. Сьогодні ми хотіли б сфокусувати увагу профспілкових активістів та широкої громадської на системному наступі державних органів влади на майнові права профспілок, а це означає, що може бути завданий удар по національному профспілковому руху в цілому.

Ми вимушені з прикрістю констатувати, що влада і правоохоронні органи впродовж тривалого часу, більше двох років поспіль, ініціюють кримінальні справи проти ФПУ. Проводяться обшуки, арешти профспілкових діячів і активістів, накладається арешт на майнові об’єкти, які законно належать профспілкам. Ми вважаємо, що таке протистояння навколо профспілкового майна вже потребує втручання у цю справу безпосередньо Президента України Володимира Зеленського. У такій ситуації і український парламент, який представляє виборців, має справедливо вирішити питання профспілкового майна на користь простих людей. Це важливо, тому що саме ці виборці внаслідок протиправних або несправедливих рішень можуть втратити можливість реалізувати у законний спосіб свої права.

alt

22 грудня 2022 року Рада ФПУ розглянула питання про захист майнових прав членів профспілок, яке протягом десятиліть знаходиться на службі працюючої людини, надаючи послуги санаторно-курортного лікування, оздоровчо-спортивного тощо. А також можливі наслідки для людей від широкомасштабного наступ на майнові права профспілок, який здійснюється через урядові законопроекти №№ 6420 і 6421, проголосовані у парламенті в першому читанні, які стосуються майна загальносоюзних громадських організацій та спрямовані на те, щоб визнати у цьому контексті все майно українських профспілок державною власністю.

Слід розуміти, що існує реальна загроза втратити майно створене працею і коштами членів профспілок, яке має слугувати людям. І усвідомлювати, що з передачею майна профспілок у власність держави прості люди будуть позбавлені до нього доступу.

Таким чином демонструється сила влади, а не сила закону.

Ми звернулись від Ради ФПУ до Президента України, Уряду, спікера парламенту та народних депутатів із закликом негайно відреагувати та справедливо врегулювати ситуацію, що склалася з майном людей праці. Ми закликаємо до перемовин і представників Уряду, Парламенту і всіх тих інституцій, які залучені до процесу дослідження зазначеного конфлікту.

Нажаль, соціального діалогу в цій частині у нас немає. Фактично відбувається експропріація майна ФПУ.

Голова ФПУ навів конкретні приклади, коли ФПУ, її членські організації виходячи з суспільних та державних потреб, надавали конкретну допомогу громадянам, військовослужбовцям, а з початком російської агресії тисячам внутрішньо переміщеним осіб, що буде робитись і надалі.

Він підкреслив, «Ми за діалог, бо на сьогодні нашій державі потрібна згуртованість, солідарність і консолідація. Державі бажано звертати увагу не тільки на бізнес, а і поважати людину праці: так робиться в усіх соціально спрямованих державах».

alt

Наталя Землянська у своєму виступі наголосила, що суспільний інтерес становить здоров’я нації, збереження працездатності працівників та зменшення професійних травм і захворювань. Що саме на це спрямована діяльність профспілкових санаторіїв. А за останні 30 років профспілкам вдалося зберегти мережу санаторно-курортних закладів і вони зараз слугують простим людям, які можуть в них відновити своє здоров’я. І особливо актуально це під час, коли проти України ведеться повномасштабна війна, та не менш затребувано буде після нашої перемоги над ворогом.

Вона звернула увагу на те, що міжнародні і європейські профспілкові об’єднання всіляко підтримують законність набуття власності ФПУ, і висловлюють свою солідарну підтримку. Вони вважають, що відчуження профспілкової власності на користь держави порушує міжнародні зобов’язання України на її шляху до ЄС. І з цього приводу вже звернулись до українського Уряду, Президента і ВР, до них приєдналась і МОП.

alt

Ярема Жугаєвич:

«Копирсання» в питаннях профспілкового майна державою гальмує розвиток економіки. Ті люди, які займаються цими питаннями краще б працювали над нагальними виробничими питаннями, яких під час воєнного стану чимало. Не профспілки винні в тому, що українці і до війни не могли собі знайти роботу в рідній Україні. Це болюча тема, до якої я завжди звертаюся під час своїх виступів. І не профспілки винні в тому, що продуктивність праці тих хто ще працює в Україні, у десятки разів менше ніж в аналогічних галузях Європи та світу. Я вже не кажу про те, що такий неконструктивний підхід державних органів до приватної власності в цілому, не сприяє економічному розвитку. Хто ж буде ризикувати своїми інвестиціями, якщо не має жодних гарантій власності. І де ж санаторії Міністерства оборони України, яких раніше вистачало, щоб задовольнити потребу на теренах всього СРСР? Де вони зараз? Їх практично не стало, а профспілкова санаторно-курортна система збережена і працює.

alt

Ганна Гайдамака розповіла про те, як профспілкові санаторії з початку російської агресії приймають внутрішньо переміщених осіб. Співпрацюють з цього питання з органами місцевої влади. Завдяки чому десятки тисяч наших співгромадян мають можливість отримати все необхідне для себе і своєї родини: і харчування і дах над головою.

Вона підкреслила, що профспілки за період незалежності не лише зберегли, а й розширили технічні можливості матеріально-технічної бази санаторно-курортної системи, де на сьогодні працюють кваліфікований медичний персонал. Ми усвідомлюємо свою соціальну місію та відповідальність.

У ході пресконференції велась пряма трансляція на YouTube каналі"Інтерфакс-Україна".

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання