Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Перерахунок пенсій з 1 грудня: кому підвищать виплати і наскільки

alt

З 1 грудня ц.р. Пенсійний фонд України (ПФУ) проведе перерахунок пенсій деяким категоріям громадян.

Зокрема, буде проведено перерахунок пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

З 1 грудня 2022 року вдруге протягом року зросте розмір прожиткового мінімуму, що є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

Згідно з повідомленням ПФУ, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зростає на 66 грн – з 2027 грн до 2093 грн.

Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі. Як правило, такий перерахунок стосується великої кількості пенсіонерів, однак середній розмір підвищення є не досить великим.

Також буде проведено перерахунок пенсій у зв’язку із встановленням мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам, які отримують "страхові" пенсії, на рівні 2500 грн або пропорційно наявному страховому стажу.

З 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсію яким призначено відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та які мають страховий стаж чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше 2500 грн.

Якщо розмір їхньої пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Крім цього, у зв'язку зі зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника, будуть підвищені виплати учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей.

Джерело:

https://www.unian.ua/economics/finance/pereraschet-pensiy-s-1-dekabrya-komu-povysyat-vyplaty-i-naskolko-12053733.html

За матеріалами сайту ФПУ: www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання