Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відкрита зустріч з керівником депутатської фракції «Батьківщина» у ВРУ Юлією Тимошенко

alt

На виконання п. 5 постанови Президії ФПУ від 29.09.2022 № П11/2 «Про пріоритетні завдання ФПУ у протистоянні законодавчим ініціативам влади, що звужують права працівників та профспілок в умовах воєнного стану» Федерацією профспілок України започатковуються зустрічі з керівниками депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України, народними депутатами України, політична позиція яких є близькою цілям профспілкового руху.

13 жовтня 2022 року відбулась перша така зустріч у відкритому форматі керівництва СПО об’єднань профспілок, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб'єднань ФПУ, профактиву КВПУ з керівником депутатської фракції «Батьківщина» у ВРУ Юлією Тимошенко, яка є співавторкою проєкту Трудового кодексу України, а також інших численних законопроєктів у сфері трудових та соціально-економічних відносин, народними депутатами від фракції БЮТ В.Івченком, М.Волинцем.

Виступаючи перед профактивом Ю.Тимошенко проаналізувала ситуацію, яка складається у законотворчому процесі. Вона зазначила, що з 40 поданих законопроектів спрямованих на лібералізацію трудових відносин, 6 вже прийняті. Поділивши їх на кілька груп – перша – спрямована на нівелювання колективних договорів як інструменту захисту прав працюючих людей. Тобто законопроекти, що подані, руйнують основні гарантії в т.ч. і 8-годинного робочого дня, вихідних тощо. Колективний захист підміняється індивідуальними договорами між роботодавцем та працівником, коли крок за кроком виштовхуються колдоговори, чим перекреслюються усі роки боротьби профспілок за права працівників.

alt

Друга, - це соціальні фонди та звуження соціального захисту. Людей позбавляють виплат від держави за отримані травми на виробництві, хвороби тощо. Ліквідується низка соціальних виплат і гарантій.

Третя, – розпочато руйнування солідарної пенсійної системи переходячі до приватних пенсійнихфондів, як другий рівень пенсійного забезпечення. У нас це не забезпечено законодавчо: немає ніякого контролю, обмежень використання цих коштів, відповідальності за збереження коштів тощо. По суті солідарну систему починають витісняти, що загрожує людям лишитись взагалі без пенсійного забезпечення.

Четверта – руйнується соціальна політика в державі. Хочуть навіть ліквідувати таке поняття як прожитковий мінімум. Це є самим небезпечним, бо до нього нині прив’язані всі соціальні виплати, пенсії та зарплати і люди втратять будь-яку соціальну орієнтацію. Чиниться наступ на права профспілок. Планується їх поступове прибирання з усіх сфер, де працює трипартизм. Нав’язується думка, що профспілки не потрібні – усі питання мають між собою напряму вирішувати працівники і роботодавці. Тобто тиск на профспілки зростатиме.

На жаль, у цьому парламенті, ми не можемо зупинити усі ці антисоціальні законопроекти, які суперечать міжнародним вимогам та Конвенціям МОП.

Соціальний захист людей руйнується! Тому ми вирішили, що потрібно виходити на міжнародний рівень. Організувати систему роботи з глобальними структурами на благо України та захист існуючого у нас законодавства, яке спрямовано на захист працюючої людини. З групою депутатів від нашої фракції ми зустрілись у Женеві з в.о. Генерального директора МОП Гаєм Райдером, керівниками окремих глобальних профспілок і профоб’єднань європейських країн. Зробили детальний аналіз по всіх зазначених законопроектах та закликали наших міжнародних партнерів провести по них невідкладну експертизу та надати свої висновки.

І якщо вони вирішать, що дійсно в Україні знищується існуючі гарантії для працівників та робиться таке із законодавством про працю, то вони доведуть це до структур ЄС, зокрема Європарламенту, щоб були сформовані окремим блоком вимоги ЄС до України щодо необхідності збереження прав працюючих і профспілок, збереження існуючого в Україні трудового законодавства, як умова для її входження до ЄС.

Крім того ми зустрілись з експертами, юристами та усіма, хто може бути залучений до цієї роботи та до розробки нового трудового законодавства в Україні. Наша позиція – Україні потрібен єдиний системний законопроект, - модернізований Трудовий кодекс, де будуть збережені усі інтереси працюючих та містились гарантії діяльності профспілок, а норми, що суперечать міжнародним конвенціям, скасувати.

Наше законодавство про працю має бути захищеним!

Виступаючи перед присутніми Голова СПО профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що Україна є правовою, соціальною та демократичною державою. І профспілки мають також тріаду прав – право на об’єднання, право на колективні переговори, право на страйк, які виборювали наші попередники протягом багатьох століть.

У сучасних умовах ці досягнення ми маємо не втратити. Фактор війни нас ставить в більш складні умови, тому ми на СПО об’єднань профспілок, обговорюючи тактику дій, прийшли до розуміння – просто переписка, листи, які ми відправляємо, «в автоматі» не спрацьовують. Наші висновки інколи ігноруються і навіть за кордоном. Але ми не можемо допустити, щоб це перетворилось у сталу практику. Тому, перше – те, що стосується дій профспілок, - ми почули, що політики сьогодні об’єднались, тому точно так у СПО об’єднань профспілок, до якого входять п’ять національних профоб’єднань, має бути вироблена єдина позиція, якої ми маємо дотримуватись. На зовнішній простір з основних питань ми маємо виходити з єдиною нашою позицією, яку підтримують усі представники профспілок.

alt

Це наше правило. Має бути солідарне єдине бачення і в оцінках і в діях. Ми вважаємо, що фактор набуття Україною статусу кандидата в ЄС, надає нам історичну можливість «перевдягнути» українську ліберальну економічну, соціальну, трудову політику у одяг соціальної Європи. Наскільки це вдасться? В Європі транснаціональний капітал, що туди зайшов, також намагається зломити те, що було вибудовано у соціальній Європі за минулі десятиріччя. Трудящі Європи зараз також переживають проблеми з втратою соціальних гарантій, тому ми маємо об’єднати наші зусилля разом з європейським профспілковим рухом, залучити політичні сили позиція яких є близькою цілям профспілкового руху, щоб напрацювати більш дієвий механізм захисту законних прав та інтересів працівників.

У нас в рамках СПО створена робоча група, яка проводить моніторинг по кожному із законопроектів і виробляє свою позицію. Цю групу потрібно посилити, ввівши до неї експертів, які мають практику міжнародних оцінок, щоб наші оцінки були співставні з тими, як це сприймається у Брюсселі, чи Женеві, це важливо, щоб не було різких протиріч.

Коли у червні цього року ми зустрічались з єврокомісаром паном Шмідтом та представниками політичних партій Європарламенту у Брюсселі, нам пообіцяли підсилити вплив на українську владу та підказати зокрема виконавчій владі, що потрібно дотримуватись прав людини, поважати права профспілок і інструменти, які вони використовують. Але ми бачимо, що такий тиск є поки недостатній. Дуже важливо, щоб ми не втратили ті завоювання, які у нас вже є у національній практиці законодавства, та посилили їх за допомогою закордонної практики, зокрема, директив ЄС. Тоді трудящі б нам подякували.

На зустрічі учасниками було поставлено низку запитань до спікерів, на які вони отримали вичерпні відповіді. Їх пропозиції взяті до уваги та використання в подальшій роботі.

Підбиваючи підсумки відкритої дискусії учасники зазначили, що слід посилювати взаємодію з МОП, ЄС, міжнародним профспілковим рухом для формування сучасної законодавчої бази в Україні щодо забезпечення прав працівників, гарантій діяльності профспілок.

Проведення таких зустрічей передбачається і надалі, з іншими політичними силами, які представлені в парламенті.

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання