Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Умови праці та побуту робітників на контролі облорганізації профспілки

alt

Право кожної працюючої людини на належні, безпечні і здорові умови праці закріплено статтею 43 головного закону держави – Конституцією України.

В той же час нормами чинного законодавства, зокрема статями 247 Кодексу законів про працю України, ст. 41 Закону України «Про охорону праці» та 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілкам надано право здійснення громадського контролю за дотриманням на підприємствах законодавства про охорону праці, створенням безпечних та нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом і спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Перебування робітників на підприємстві протягом 8 годин, а також вимоги щодо гігієни і культури виробництва потребують створення для них санітарно-побутових умов, які є одним з визначальних чинників у процесі формування безпечної праці. Тому щорічно для активізації громадського контролю за станом умов праці та побуту на виробництві, виконанням зобов’язань колективних договорів з охорони праці, під час підготовки роботи підприємств до осіннє-зимового періоду облорганізація профспілки проводить галузевий огляд-конкурс на краще санітарно-побутове приміщення серед підприємств житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення (далі - конкурс).

1 грудня п.р. постійно діюча комісія Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення у складі: голови комісії – С. Начинової, голови облорганізації профспілки, та членів комісії С. Мельниченка, голови профкому МКП «Миколаївводоканал», Н. Стеблич, голови профспілкової організації КЖЕП «Центр», Т. Орел, головного спеціаліста сектору з питань житлової політики та благоустрою управління ЖКГ Миколаївської облдержадміністрації та І. Кошової, заввідділу облорганізації профспілки перевірила виконання умов конкурсу на 8 галузевих підприємствах: КП «Миколаївелектротранс», КП «Госпрозрахункова дільниця механізації будівництва», ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну», на 2 комунальних підприємства м. Южноукраїнськ - «Служба комунального господарства» та «ЖЕО», КП «Обрій-ДКП», МКП «Миколаївводоканал», КП «Міськводоканал» в м. Баштанка.

alt

Під час відвідування учасників конкурсу комісія перевіряла не тільки стан санітарно-побутових приміщень, але і в якому стані находяться виробничі цехи та приміщення, майстерні, гаражі та ін.

Визначення переможців огляду-конкурсу проводилось по різних категоріях підприємств в залежності від чисельності працюючих на них. При підведенні підсумків конкурсною комісією враховувалось забезпечення побутових приміщень гардеробними, санвузлами, кімнатами відпочинку та прийому їжі, наявність меблів, холодильників, посуду, забезпечення робітників спецодягом, виконання зобов’язань колдоговорів по атестації робочих місць, температурний режим в приміщеннях, робота представників профспілки за дотриманням норм охорони праці на підприємстві.

Конкурсна комісія відзначила, що на підприємствах, які прийняли участь в конкурсі, налагоджена робота представників профспілки з питань охорони праці, виконуються колдоговірні зобов’язання з охорони праці: проводиться атестація робочих місць за умовами праці, працівники забезпечуються спецодягом, спецхарчуванням, миючими та дезінфікуючими засобами та ін., створюються належні умови побуту на виробництві. У всіх санітарно-побутових приміщеннях дотримано температурний режим.

Членами комісії було підкреслено, що конкурс відповідав цілям та задачам, які ставились при його проведенні.

За підсумками огляду-конкурсу на краще санітарно-побутове приміщення конкурсна комісія рекомендувала президії затвердити переможців:

серед підприємств побутового обслуговування населення:

І місцеДержавний навчальний заклад «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» (директор училища – Т. Белоусова, голова профкому – Н. Мавродієва).

ІІ та ІІІ місця – не присуджувалися

серед підприємств комунального господарства з чисельністю працюючих до 500 чоловік:

І місце – КП «Служба комунального господарства» м. Южноукраїнськ (директор підприємства – Л. Паламарчук, голова профкому – Г. Петровська)

ІІ місце – КП «Міськводоканал» м. Баштанка (директор підприємства – В. Кот, голова профкому – І. Прокопчук)

ІІІ місце – КП «Госпрозрахункова дільниця механізації будівництва» (директор підприємства – О. Куліш, голова профкому – Є. Кухарін)

серед підприємств комунального господарства з чисельністю працюючих більше 500 чоловік:

І місце поділилидва підприємства, постійні учасники та переможці конкурсу – КП ММР «Миколаївелектротранс» (директор підприємства – Ю. Сметана, голова профкому – М. Копійка) та МКП «Миколаївводоканал» (директор підприємства – Б. Дуденко, голова профкому – С. Мельниченко)

ІІ та ІІІ місця – не присуджувались.

Миколаївська облорганізація профспілки нагородить грамотами та подарунками переможців конкурсу, які будуть їм вручені в колективах в урочистій обстановці.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання