Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Щомісячна компенсація особам, які надають соціальні послуги з догляду

alt

Законодавство України передбачає виплату щомісячної компенсації за догляд за тяжко хворим членом сім'ї. Це питання врегульоване Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 (далі – Порядок № 859).

Відповідно до Порядку № 859, виплата компенсації передбачена для фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам з числа членів своєї сім'ї, які спільно з нею проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки та є:

- особами з інвалідністю 1 групи;

- дітьми з інвалідністю;

- громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

- невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

- дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2018 № 1161.

Компенсація не призначається, якщо особи, за якими здійснюється догляд, отримують соціальні послуги догляду вдома, паліативного догляду та стаціонарного догляду; або отримують виплати на догляд відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» (крім осіб з інвалідністю з дитинства I групи). Також компенсація не призначається фізичним особам, які надають соціальні послуги та отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу»; та фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, може отримати тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

Для того, щоб отримати компенсацію за догляд, фізичній особі потрібно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування особи, за якою здійснюється догляд. Якщо структурний підрозділ з питань соціального захисту населення відсутній, то потрібно звернутися до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або до центру надання адміністративних послуг.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, повинна подати до уповноваженого органу заяву про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі(за затвердженою Мінсоцполітики формою) та документи/відомості відповідно до пункту 7 Порядку № 859у паперовій або електронній формі (перелік документів визначений окремо для паперової та електронної форми). Якщо за особою, яка потребує догляду, доглядатиме не її законний представник, то особою, яка потребує догляду, або її законним представником подається заява про згоду отримувати соціальні послуги. На заяву та відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний цифровий підпис фізичної особи, яка надає соціальні послуги та звертається за отриманням компенсації. Заяваз пакетом документів може бути також надіслана поштою.

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця за рахунок коштів місцевого бюджету з місяця звернення за нею, якщо протягом місяця з дня звернення подано всі необхідні документи. При цьому, якщо у довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, медичному висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді, довідці про захворювання дитини або про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, зазначено інший строк, компенсація призначається на такий строк, але не більше ніж на 12 місяців.

Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Середньомісячний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16.06.2020 № 419. У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму на 1 січня відповідного року, перерахунок розміру компенсації здійснюється без подання заяви фізичною особою, яка надає соціальні послуги.

Порядком визначені випадки тимчасового зупинення (п.10 Порядку № 859) та припинення виплати компенсації (п.11 Порядку № 859), а також необхідні умови для продовження виплати компенсації на наступний строк (п.10 1 Порядку № 859).

При цьому, якщо фізичні особи отримують щомісячні компенсаційні виплати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 №558 "Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги", то вони продовжують отримувати такі виплати до дати призначення їм іншої виплати на догляд або до 31 грудня 2022 року.

Якщо фізичні особи до березня 2019 року оформили отримання щомісячної компенсаційної виплати за догляд за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» від 26.07.1996 № 832 (втратила чинність на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян» від 20.03.2019 № 233, далі – постанова №832), то призначені відповідно до постанови № 832 щомісячні компенсаційні виплати у розмірі 33,84 грн здійснюються до моменту втрати особою такого права або до дати призначення їй іншої виплати, встановленої законодавством. Отже, непрацюючі працездатні особи, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, мають право вибору на отримання раніше оформленої компенсаційної виплати відповідно до постанови № 832 або оформлення компенсації відповідно до Порядку № 859.

Як отримувачі щомісячної компенсаційної виплати відповідно до постанови № 832, так і отримувачі компенсації відповідно до Порядку № 859 є застрахованими особами, відповідно період здійснення догляду зараховується до страхового стажу для призначення пенсії.

Посилання на повний текст Порядку № 859 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Text

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання