Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Увага! Зміни до Порядку розрахунку середньої зарплати

alt

1 вересня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №917 «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Ця постанова набрала чинності 4 вересня 2021 року (у зв’язку з її опублікуванням цього дня в «Урядовому кур’єрі» №170 (7038)).

Документом врегульовано порядок врахування премій, в тому числі за місяць, та інших стимулюючих виплат за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої заробітної плати.

А саме, постановою передбачається викласти в новій редакції абз. 2 та 3 п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 (далі – Порядок №100). З урахуванням внесених змін, до розрахунку середньої зарплати будуть включатися:

суми нарахованої заробітної плати, крім премій (в тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період, враховуються у тому місяці, за який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт;

премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Також вносяться зміни до переліку виплат, які не враховуються до середньої зарплати. Зокрема, до них будуть відноситися виплати, пов'язані зі святковими виплатами, а також винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.

Відповідно до внесених змін, до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду буде додаватися частина премії, яка визначатиметься діленням суми премії та іншої стимулюючої виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Крім того, працівникам, яким у період з 12 грудня 2020 року обчислення середньої зарплати було здійснено відповідно до Порядку № 100 (діючого із 12 грудня 2020 року) без врахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період, протягом трьох місяців має бути здійснений перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого зазначеною постановою. Обов'язок щодо донарахування середньої зарплати працівникам відповідно до зазначеного вище роботодавцям слід виконати до 4 грудня.

Текст постанови КМУ від 01.09.2021 №917 за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-obchislennya-s10921

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання