Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпустка батькові при народженні дитини: затверджено порядок надання

alt

15 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Цей закон спрямований на усунення законодавчих прогалин, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, через запровадження нового виду оплачуваної відпустки. Закон набув чинності з 9 травня 2021 року.

7 липня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №693 «Про затвердження Порядку надання відпустки при народженні дитини», якою визначив чіткий механізм, умови та підстави надання такої відпустки.

Так, на одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) мають право такі працівники:

- чоловік, дружина якого народила дитину;

- батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

- баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

Зазначена відпустка надається одноразово тривалістю, яку визначає працівник у письмовій заяві про її надання (але не більше ніж 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Її може використати працівник не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Поділу на частини, як і грошовій компенсації відпустка не підлягає.

Також у Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини») та визначено перелік документів для отримання відпустки при народженні дитини для кожної категорії осіб.

Зокрема, чоловік, дружина якого народила дитину, при поданні заяви про надання відпустки має пред'явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Якщо працівник, який протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство (в установу, організацію) чи до фізичної особи, яка використовує найману працю, він повинен до заяви про надання відпустки додати також довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

Повний текст постанови КМУ №693 за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/693-2021-%D0%BF#Text

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання