Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Постійно діючий семінар облпрофради: розбираємося із впровадженням електронного листка непрацездатності

alt

13 серпня п.р. Миколаївською облпрофрадою в рамках постійно діючих семінарів проведено черговий навчальний захід для профспілкового активу області. Участь у семінарі взяли голови обласних та первинних профспілкових організацій, профактив, фахівці кадрових служб та бухгалтерій підприємств (установ, організацій) галузей: соціальної сфери, ЖКГ, державних установ, зв’язку, освіти і науки, АПК, охорони здоров’я, автотранспорту, лісового господарства, споживчої кооперації, торгівлі, оборонної промисловості, культури.

Відкрила заняття заступник голови облпрофради Любов Онищенко, яка відзначила, що сьогодні триває перехід на так звані е-лікарняні, а вже з 1 вересня цього року усі заклади охорони здоров’я видаватимуть виключно електронні листки непрацездатності. Тому важливо вже зараз розібратися, як працюватиме система соціального захисту у випадках тимчасової непрацездатності працівників з переходом на електронну форму.

alt

Тетяна Білявська, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, проінформувала про нормативну базу, якою врегульовано впровадження та робота з електронними листками непрацездатності. Далі виступаюча зазначила основні кроки для формування електронного листка непрацездатності, детально зупинившись на кожному з них. Т.Білявська звернула увагу аудиторії, що головна умова формування електронного листка непрацездатності – відповідність даних застрахованої особи в електронній медичній картці та в електронному реєстрі Пенсійного фонду України.

alt

Начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Вікторія Данько, використовуючи наочні приклади, роз’яснила, яким чином страхувальник (роботодавець) працюватиме з електронними листками непрацездатності своїх працівників. Виступаюча розповіла та продемонструвала, як працювати з електронним кабінетом страхувальника; який вигляд має е-лікарняний; яка інформація в ньому міститься і в чому відмінності від інформації в паперовому листку непрацездатності; які оновлені коди причин тимчасової непрацездатності; що означають різні статуси е-лікарняного; які особливості листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами, нещасним випадком та ін.

Крім того, Т.Білявська та В.Данько відзначили, що кожний роботодавець самостійно приймає рішення щодо способу ведення обліку е-лікарняних, а також визначає особу, відповідальну за витягування листків непрацездатності працівників із електронної системи Пенсійного фонду України. Водночас перехід на електронну форму листка непрацездатності не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Комісії із соціального страхування на підприємствах продовжують свою роботу та зберігають весь обсяг функцій.

Насамкінець виступаючі проінформували учасників заняття про особливості роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, стан фінансування листків непрацездатності, а також нагадали про можливість та умови отримання медичної реабілітації для застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду.

Учасники семінару отримали великий обсяг важливої і корисної інформації, а також активно скористалися можливістю поставити уточнюючі питання виступаючим та отримати на них кваліфіковані відповіді.

Роз’яснення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області щодо впровадження електронного листка непрацездатності додається.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2022 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання