Миколаївська обласна рада
професійних спілок

В профспілці працівників ЖКГ відбувся І Пленум

alt

Згідно Плану основних заходів на поточний рік 23 квітня ц.р. Миколаївська обласна організація профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення провела виїзний Пленум, який відбувся в пансіонаті відпочинку «Берізка» в с. Рибаківка Березанського району.

Перед початком роботи Пленуму відбулось розширене засідання президії облорганізації профспілки, на якому були розглянуті питання: про ситуацію з профспілковим членством в 2020 році та заходи щодо його посилення, про 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи, про заходи до Всесвітнього дня охорони праці та ін.

alt

При розгляді питання щодо профспілкового членства голова облорганізації профспілки Світлана Начинова наголосила на тому, що посилення наступу на права найманих працівників, утиск прав профспілок вимагають від членів виборних профспілкових органів усіх рівнів повної самовіддачі, послідовності та наполегливості у досягненні статутних та програмних цілей і завдань Профспілки, підвищення ділової кваліфікації, економічних та правових знань профактиву, впровадження нових форм організаційної та інформаційної роботи. Було підкреслено, що пріоритетним завданням Профспілки залишається поширення ідеології сучасного профспілкового руху, яка передбачає самоорганізацію працівників для захисту своїх прав та інтересів, усвідомлене та актине членство у профспілкових рядах.

Головним питанням порядку денного І Пленуму облорганізації було питання про роль Галузевих угод та колективних договорів у захисті соціально-економічних, трудових прав та інтересів членів Профспілки.

Головою облорганізації профспілки С. Начиновою неодноразово було відзначено, що Президія облорганізації профспілки та виборні органи первинних профспілкових організацій галузі проводять послідовну роботу щодо вдосконалення соціального діалогу з роботодавцями та галузевими органами управління з метою забезпечення підвищення рівня і якості життя працівників галузі.

Рівень охоплення колективно-договірним регулюванням підприємств, установ, організацій, які входять до складу галузевої профспілки, є незмінним і стабільно складає 100 %.

Завдяки конструктивній роботі соціально відповідальних роботодавців і профкомітетів, та послідовній роботі Профспілки на більшості галузевих підприємствах норми Галузевої угоди виконуються повністю, що вплинуло на рівень заробітної плати. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого за 2020 рік в цілому по житлово-комунальному господарству Миколаївської області займає друге місце по Україні після м. Києва. Загалом, середньомісячна заробітна плата одного працюючого в системі ЖКГ в Миколаївській області за 2020 рік склала 11009,77 грн., що на 7,86 % перевищує аналогічний показник на споріднених підприємствах України.

Пленум зазначив, що соціальний діалог був та залишається дієвим інструментом у розв’язанні багатьох виробничих проблем та забезпеченні гарантій працівників. Необхідно всіляко підтримувати співпрацю зі своїми соціальними партнерами, прикладом чого може слугувати діалог Профспілки з Мінрегіоном та об’єднанням роботодавців, які 22 квітня поточного року, напередодні Пленуму, підписали нову Галузеву угоду на 2021-2024 рр.

Пленумом було відзначено, що колективний договір, укладений з дотриманням норм діючого законодавства та з урахуванням реальних можливостей підприємства сприяє стабільній, ефективній його діяльності, створенню надійної підстави для соціального захисту працівників, зниженню соціальної напруги в колективах, запобіганню трудових конфліктів.

По всіх питаннях порядку денного президії облорганізації та І Пленуму були прийняті відповідні постанови.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання