Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Індексація заробітної плати новоприйнятого працівника: як визначити «базовий» місяць

alt

Питання, пов’язані з індексацією заробітної плати, врегульовані Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078.

Положення цих нормативних актів є обов’язковими для всіх роботодавців: і бюджетників, і госпрозрахункових підприємств, і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю.

Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 1 січня 2021 року – 2270 грн). Частина заробітної плати, що перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, індексації не підлягає.

Настання права на індексацію заробітної плати працівника залежить від так званого «базового» місяця (точки відліку для обчислення індексу споживчих цін) і коефіцієнта індексації.

З 1 грудня 2015 року при визначенні «базового» місяця для новоприйнятих працівників діє загальне правило, визначене п. 10-2 Порядку №1078: обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник. Тобто «базовим» місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за займаною працівником посадою.

Тобто якщо працівника прийнято на роботу в лютому 2021 року, а оклад за його посадою в останнє підвищувався у січні 2020 року, «базовим» місяцем для новоприйнятого працівника буде січень 2020 року, а індекс споживчих цін обчислюється з лютого 2020 року.

Таке ж правило діє, зокрема, у випадках: прийняття за строковим договором; виходу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років; прийняття на ту ж посаду за основним місцем роботи звільненого працівника, який до того працював за сумісництвом на цій посаді; зниження посадового окладу (ставки).

У разі, якщо на підприємстві було збільшено кількість штатних одиниць за конкретною посадою, вже наявною в штатному розписі, і працівника приймають на таку посаду, «базовим» також буде місяць підвищення окладу за цією посадою.

У випадку, якщо працівника приймають на новостворену посаду (якої раніше в штатному розписі не було), «базовим» місяцем буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Адже саме в цьому місяці в штатному розписі затверджений розмір окладу (ставки) за цією посадою.

У випадку переведення працівника на іншу посаду «базовим» стає місяць останнього підвищення зарплати за новою посадою (на яку переведено), за якою індексується зарплата.

Підготовлено з використанням матеріалів: https://buhgalter.com.ua/articles/indeksacziya-dohodiv/indeksatsiya-zarplati-rozviyuyemo-mifi/

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання