Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Щодо надання працівнику бюджетної установи різних видів матеріальної допомоги протягом одного року

alt

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про оплату праці» умови та розміри оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

На реалізацію зазначеної норми спрямована постанова Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами, далі – постанова №1298).

Відповідно до пп. «б» п.4 постанови №1298 керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам цих установ, закладів та організацій матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, за винятком матеріальної допомоги на поховання.

Аналогічну норму містять галузеві накази, якими визначено особливості оплати праці тієї чи іншої категорії працівників-бюджетників (освіта, медицина, спорт, культура тощо).

Таким чином, під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачається тільки одна матеріальна допомога, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Якщо працівник отримав допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу, інша матеріальна допомога протягом року йому не може бути виплачена (можлива виплата допомоги на оздоровлення у розмірі 0,5 посадового окладу та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань також у розмірі 0,5 посадового окладу, що в цілому становить один посадовий оклад на рік). Таке роз’яснення надало Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 27.05.2019 № 73/0/205-19 «Щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення».

При цьому, зазначене обмеження в один посадовий оклад на рік не поширюється на матеріальну допомогу на поховання. Її розмір визначається залежно від наявності коштів.

Конкретні умови, в тому числі перелік осіб, у разі смерті яких працівникові може надаватися матеріальна допомога на поховання, а також її розмір та порядок надання доцільно визначити у колективному договорі (або у відповідному положенні).

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання