Миколаївська обласна рада
професійних спілок

У Мін'юсті пояснили, як діяти у випадку незарахування частини трудового стажу при призначенні пенсії

alt

За повідомленням Міністерства юстиції України, не поодинокі випадки, коли під час подання документів до Пенсійного фонду України до пенсії не зараховують частину трудового стажу або навіть періоди навчання. З подібними проблемами громадяни часто звертаються до юристів безоплатної правової допомоги, які вже мають досвід підготовки за зверненням громадянина України позовної заяви до суду із вимогою визнати дії Пенсійного фонду України протиправними та зобов’язати зарахувати до трудового стажу особи вищевказаний період навчання. Суд позовні вимоги задовольнив повністю.

У зв’язку з цим, Мін'юст нагадує, що органи Пенсійного фонду України зобов'язані зараховувати для призначення пенсії період проходження навчання. Адже, згідно з пунктом "д" частини третьої статті 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Проте слід брати до уваги, що час навчання у зазначених закладах після 1 січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, адже студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Якщо ж, попри законні підстави, відповідний період навчання не записано до трудової книжки, в Мін'юсті радять звернутися до органу Пенсійного фонду України та надати копію диплому (посвідчення, свідоцтва) про здобуття відповідної освіти або уточнюючу довідку з місця навчання, яка підтвердить період навчання особи.

Якщо особі надалі відмовляють у зарахуванні відповідного періоду до трудового стажу, потрібно звертатися до суду та оскаржувати дії органів Пенсійного фонду України, зобов’язуючи їх зарахувати відповідний період.

https://www.facebook.com/minjust.official/posts/1086304498457893

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання