Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Увага! Урядом внесено зміни до порядку розрахунку середньої заробітної плати

alt

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1213 внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі - Порядок № 100).

Отже, Порядок № 100 зазнав таких змін:

1. Норми Порядку № 100 поширено на фізичних осіб підприємців та фізичних осіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

2. Порядок № 100 використовується для оплати всіх видів відпусток, які передбачені законодавством, крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

3. Службові відрядження державних службовців виокремлено як такі, на при оплаті яких не норми Порядку № 100 не застосовуються.

4. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

5. Вилучено норму, за якою працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

6. Також вилучено норму щодо виключення з розрахункового періоду часу, коли змінилися структура заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

7. Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середню зарплату обчислюють відповідно до абзаців 3-5 п. 4 Порядку № 100 (із установленого посадового окладу (тарифної ставки), але не менше аніж із розміру мінімальної заробітної плати).

8. При обчисленні середньої зарплати необхідно враховувати всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100.

9. Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включають шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Таку частину визначають діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду.

10. Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної зарплати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. При укладенні трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору. Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то його проводять шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

11. Вилучено п. 10 Порядку № 100, який передбачав обов'язок роботодавців щодо коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів.

Текст постанови КМУ від 09.12.2020 № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-a1213

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання