Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ЗАЯВА ФПУ ЩОДО ЧЕРГОВОГО НАСТУПУ ВЛАДИ НА ПРАВА ПРОФСПІЛОК

alt

В останні роки влада України взяла жорсткий курс на запровадження неоліберальної політики, намагаючись максимально знизити соціальні норми та мінімізувати контроль за їх дотриманням, щоб залучити іноземних інвесторів. При цьому порушуються пакти ООН про права людини, Угода про асоціацію Україна – ЄС, глава 13 «Праця» Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Скасовано понад 400 законів і нормативно-правових актів у сфері охорони праці, санітарних норм. Зростає заборгованість із заробітної плати, безробіття, відкладається підвищення мінімальної заробітної плати та пенсій до фактичного прожиткового мінімуму.

Об’єктом атаки є і Конституція України, яка проголосила її соціальною державою з безкоштовною медичною допомогою. Ця проблема особливо гостро постала у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Федерація профспілок України, її членські організації ніколи не погодяться з такою провальною політикою!

У цьому році завдяки активним протестним діям та солідарній підтримці міжнародного профспілкового руху, Міжнародної конфедерації профспілок, Організації об’єднаних націй, Міжнародної організації праці профспілки України не дали прийняти вкрай ліберальний проєкт Закону про працю та так званий законопроєкт щодо окремих питань діяльності професійних спілок, спрямований на усунення профспілок від правозахисної діяльності.

Наразі провладна більшість вдалася до порушення конституційних та міжнародних норм, що стосуються трудових і соціально-економічних прав працівників і діяльності профспілок. Продовжуються маніпуляції з Трудовим кодексом, поданим без змін на перше читання законопроєктом про профспілки, до яких знову намагаються внести дискримінаційні трудові й антипрофспілкові норми.

Більш того, влада вирішила вдатися до використання правоохоронних органів для тиску на профспілки. Під надуманим приводом днями утаємничено через суд накладено арешт на об’єкти власності Федерації профспілок України і її членських організацій, які працюють в інтересах людей праці, в тому числі на Будинок профспілок у м. Києві, побудований на профспілкові внески у 1980 році і відбудований профспілками після пожежі під час Революції гідності.

Зазначаємо, що Європейський суд з прав людини у своєму недавньому рішенні підтримав правову позицію профспілок, що спір стосовно майна вже розглядався українськими судами в 1997 році та був вирішений на користь профспілок. Суд також звернув увагу на непослідовність дій держави, яка через свої уповноважені органи спочатку здійснювала реєстрацію права власності за профспілками та суб’єктами господарюваннями, створеними за їх участю, а після цього через органи прокуратури заявляла про своє право власності на це майно.

Такі дії влади є неприйнятними у цивілізованому світі. Антипрофспілкова та антитрудова політика отримали вкрай негативну оцінку міжнародної спільноти, а Міжнародна конфедерація праці вже віднесла Україну до категорії країн, де відсутні гарантії прав працівників.

Не можна допустити, щоб влада знущалася над сторічними завоюваннями українських трудящих та профспілок, одночасно декларуючи, що вона відкрита до соціального діалогу і вбачає своєю головною метою покращення життя всього українського народу.

Президія Федерації профспілок України закликає всі профорганізації і всіх членів профспілок дати гідну відсіч обмеженню прав трудящих і профспілок, використовуючи всі законні форми і методи активної боротьби!

Президія Федерації профспілок України

За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання