Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ПОДОЛАННЯ ЗАРПЛАТНИХ БОРГІВ – ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ

Витребування заборгованої заробітної плати шляхом колективного трудового спору

alt

Яким чином діяти, якщо заробітну плату заборговано великій кількості працівників та її термін сягає кількох місяців?

Наявність заборгованості із заробітної плати, особливо, якщо її термін сягає кількох місяців, є підставою для ініціювання колективного трудового спору (конфлікту), який, відповідно до статті 2 Закону України Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, являє собою розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо: 1) виконання положень колективного договору стосовно строків виплати заробітної плати (вимога в відповідно до статті 2 Закону) 2) невиконання вимог законодавства про працю у частині своєчасності оплати праці (вимога г).

Колективний трудовий спір на рівні підприємства може ініціюватися найманими працівниками (окремими категоріями найманих працівників) підприємства або його структурних підрозділів, або профспілковою організацією. Для цього складаються вимоги найманих працівників, які затверджуються загальними зборами (конференцією) найманих працівників або формуються шляхом збору підписів і вважаються чинними за наявності не менше половини підписів членів трудового колективу підприємства.

Вимоги найманих працівників оформляються відповідним протоколом і надсилаються роботодавцю або уповноваженій ним особі. Роботодавець зобов'язаний у визначений законом строк з дня одержання вимог розглянути їх та повідомити про своє рішення, або надіслати вимоги власнику або до відповідного вищестоящого органу управління, у компетенції якого – задовольнити вимоги працівників.

Якщо ж роботодавець (або власник) не надає відповіді на висунуті вимоги протягом передбаченого законом строку, або повідомляє про повну або часткову відмову у задоволенні колективних вимог найманих працівників, які з цим не погоджуються – виникає колективний трудовий спір (конфлікт). Колективні трудові спори реєструються розпорядженнями Національної служби посередництва і примирення, для чого ініціаторам спору слід у триденний строк письмово проінформувати про виникнення колективного трудового спору (конфлікту) Національну службу посередництва і примирення, роботодавця, місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням підприємства.

Для розгляду колективного трудового спору (конфлікту) створюється примирна комісія з представників сторін спору, а у разі нерезультативності роботи примирної комісії - трудовий арбітраж з незалежних трудових арбітрів.

Як крайній засіб у зв’язку з відмовою роботодавця задовольнити вимоги працівників або уповноваженого ними органу може бути прийняте рішення про оголошення страйку на підприємстві (статті 17, 19 Закону України Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”).

Важливо пам’ятати, що страйк може бути розпочато, якщо примирні процедури не призвели до вирішення колективного трудового спору або роботодавець або уповноважена ним особа ухиляється від примирних процедур або не виконує угоди, досягнутої в ході вирішення колективного трудового спору (конфлікту). При організації та проведенні страйку необхідно обов’язково дотримуватись статей 20-28 Закону України Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”. В іншому випадку страйк може бути визнано незаконним.

Допомогу при ініціюванні колективного трудового спору на підприємствах Миколаївської області, формуванні колективних вимог найманих працівників, проведенні подальших примирних процедур надають фахівці відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, яке знаходиться за адресою:

м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 49,

тел. (0512) 37-67-08

Підготовлено відділом з соціально-економічних питань облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< лютого 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання